Trwa ładowanie...

Wzrost chorych o 132 procent. Oto co chroni stawy przed zwyrodnieniem

Dieta przeciwzapalna. Te produkty mogą uchronić przed zapaleniem stawów
Dieta przeciwzapalna. Te produkty mogą uchronić przed zapaleniem stawów (Getty Images)

Badania wskazują, że z roku na rok rośnie liczba osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów - już teraz dotyka 15 proc. populacji powyżej 30. roku życia. Jedną z przyczyn jest rosnący odsetek osób otyłych. Eksperci wskazują, że wsparciem w walce z chorobą jest odpowiednia dieta. Wykazano, że dolegliwości mogą Złagodzić produkty przeciwzapalne.

spis treści

1. Część chorych ma problem z samodzielnym poruszaniem się

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest jedną z najczęstszych form zapalenia stawów, czyli tzw. artretyzmu. Jej nasilenie to w dużej mierze kwestia indywidualna, znaczenie ma wiek pacjenta oraz choroby współistniejące. U części pacjentów dolegliwości są stosunkowo łagodne, ograniczają się do tymczasowego bólu i sztywnienia stawów. Jednak u pewnej grupy chorych dolegliwości są bardzo nasilone i utrzymują się przewlekle.

Choroba najczęściej atakuje stawy kolanowe i palce rąk. Może powodować ból, obrzęk i sztywność stawów, a nawet prowadzić do problemów z poruszaniem się.

Zobacz film: "Olej, który nasila ból stawów"

Badania opublikowane na łamach "The Lancet" wskazują, że choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka 15 procent światowej populacji w wieku powyżej 30. roku życia. O ile w 1990 r. szacowano, że na chorobę zwyrodnieniową stawów cierpi ok. 256 milionów ludzi na świecie, o tyle do 2020 r. liczba chorych wzrosła do 595 mln. To oznacza wzrost o 132 procent.

Dokładne przyczyny rozwoju choroby nie są znane, lekarze wśród czynników, które zwiększają jej ryzyko wymieniają:

  • urazy stawu,
  • wiek,
  • występowanie choroby w najbliższej rodzinie,
  • otyłość.

2. Dieta w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów

Eksperci brytyjskiego NHS wśród zaleceń dla pacjentów wymieniają regularne ćwiczenia, walkę z nadwagę lub otyłością oraz stosowanie specjalnego obuwia.

Lekarze zwracają uwagę również na rolę diety zarówno w profilaktyce choroby, jak i w łagodzeniu dolegliwości stawowych. Zwraca się uwagę zwłaszcza na rolę różnych ziół i przypraw, wskazane są również kwasy omega-3 z tłustych ryb morskich.

- Przede wszystkim zaleca się zmniejszenie spożycia produktów prozapalnych, a włączenie żywności przeciwzapalnej, która może odgrywać znaczącą rolę w utrzymywaniu zdrowia stawów - podkreśla brytyjski coach zdrowego stylu życia Steve Bessant, w rozmowie z portalem express.co.uk.

7 przeciwzapalnych pokarmów w walce z zapaleniem stawów to:

  • kurkuma,
  • imbir,
  • zielone liściaste warzywa,
  • jagody,
  • tłuste ryby jak łosoś i makrela,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona lnu.

Pisaliśmy też o badaniach, które wykazały bardzo korzystne efekty po wzbogaceniu diety chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów siemieniem lnianym.

Naukowcy wykazali, że podawanie chorym 30 g na dobę siemienia lnianego zmniejszało ból, sztywność poranną i poprawiało samopoczucie pacjentów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze