Trwa ładowanie...

Zabójcze dla trzustki. Zapalenie narządu masz jak w banku

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 08.10.2023 09:27
Fatalnie wpływają na trzustkę. Omijaj z daleka
Fatalnie wpływają na trzustkę. Omijaj z daleka (Getty Images)

Trzustka to jeden z kluczowych narządów organizmu. Jego funkcjonowanie można wspierać dietą, a spożywając niektóre produkty, narażać go na rozwój wielu poważnych schorzeń. Warto wiedzieć, co jeść, a także jakich produktów się wystrzegać w trosce o zdrowie trzustki.

spis treści

1. Produkty dobre dla trzustki

Gdy trzustka szwankuje, cały organizm na tym cierpi. Choroby trzustki są dość powszechne.

Do najczęściej występujących dolegliwości zalicza się ostre i przewlekłe zapalenia trzustki, kamicę przewodów trzustkowych, torbiel trzustki oraz raka trzustki.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Nawet jeśli coś złego dzieje się z trzustką, może długo nie dawać o tym znać. Z czasem pojawiają się bóle brzucha, biegunki, wymioty, żółtaczka.

W trosce o zdrowie trzustki i zapobieganiu schorzeń z nią związanych warto spożywać posiłki w umiarkowanych ilościach i o regularnych porach.

Trzustka z pewnością doceni dietę bogatą w:

  • ryby,
  • chude mięso,
  • nabiał o niskiej zawartości tłuszczu,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • owoce jagodowe,
  • zieloną herbatę,

które pozytywnie działają na ten ważny narząd.

2. Trzustka ich nie cierpi

By poprawić funkcjonowanie trzustki, należy przede wszystkim zrezygnować ze spożywania alkoholu oraz rzucić palenie. Trzustka nie przepada także za tłustymi oraz ciężkostrawnymi posiłkami, a także wysokoprzetworzoną żywnością.

Naukowcy z Uniwersytetu Maryland podkreślają, że zajadanie się czerwonym mięsem, które charakteryzuje się bogactwem niezdrowych tłuszczów nasyconych, może zaburzać funkcjonowanie trzustki.

Dlatego spożywanie przetworzonego mięsa jak szynka lub bekon, może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju stanów zapalnych narządu.

Trzustka nie przepada również za dietą bogatą w sól, cukier, rafinowaną mąkę i utwardzone tłuszcze.

Składniki te są obecne w wielu produktach, mogą negatywnie wpływać na stężenie insuliny we krwi, a jej wahania odbijać się na pracy tego narządu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze