Trwa ładowanie...

Zabójczy duet. Polacy kupują na potęgę choć powoduje raka

Avatar placeholder
30.12.2024 19:08
Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?
Jakie produkty zwiększają ryzyko raka? (Getty Images)

Niezdrowa dieta oparta na przetworzonej żywności może się przyczynić do zachorowania na raka. Dietetyczka wskazuje, że takie produkty oraz alkohol to najsilniejsze dietetyczne czynniki sprzyjające rozwojowi nowotworu.

spis treści

1. Najgorszy duet

Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews, podkreśla, że dwa produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko raka: alkohol (w tym czerwone wino) i przetworzone mięso (m.in. hot dogi, wędliny, kiełbasy i bekon).

Andrews zaznacza natomiast, że alkohol należy do głównej grupy czynników rakotwórczych, podobnie jak tytoń, i jest silnie powiązany z rakiem piersi i wątroby.

Z kolei przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego, nawet w małych ilościach.

Zobacz film: "Alkohol a nowotwory"
Przetworzone mięso to jeden z produktów, które sprzyjają nowotworom
Przetworzone mięso to jeden z produktów, które sprzyjają nowotworom (Getty Images)

Na zagrożenie wskazują także polscy eksperci. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek alarmuje, że nawet 30 proc. przypadków raka jest związanych z dietą.

Ekspert wskazuje także na ryzyko związane z przetworzonym mięsem oraz alkoholem, który pity regularnie może prowadzić do nowotworów krtani, jamy ustnej, gardła i wątroby.

2. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja nowotworom

Na swoim profilu na Instagramie Andrews obala mity dotyczące innych produktów, takich jak cukier, który jest uważany za niezwykle silny czynnik prozapalny.

Andrews wyjaśnia jednak, że cukier sam w sobie nie powoduje raka ani nie przyspiesza jego rozwoju. Problemem jest natomiast nadmiar tkanki tłuszczowej, która zwiększa ryzyko nowotworów.

Dietetyczka podkreśla, że nadmiar tkanki tłuszczowej, a nie sam cukier, jest związany z 13 typami nowotworów, w tym rakiem piersi i jelita grubego.

Ekspertka wskazuje, że nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru, ale skupić się na redukcji tkanki tłuszczowej poprzez zrównoważone posiłki, regularne ćwiczenia i budowanie mięśni.

- Jedzenie cukru z umiarem jest ok. To nadmierne spożycie kalorii, z dowolnego jedzenia, prowadzi do wzrostu wagi i tłuszczu, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka - zaznacza Andrews.

Cancer Research UK wskazuje, że nie ma dowodów na to, że stosowanie diety bezcukrowej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka lub zwiększa szanse na przeżycie w przypadku postawienia diagnozy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze