Zabójczy duet. Polacy kupują na potęgę choć powoduje raka

Niezdrowa dieta oparta na przetworzonej żywności może się przyczynić do zachorowania na raka. Dietetyczka wskazuje, że takie produkty oraz alkohol to najsilniejsze dietetyczne czynniki sprzyjające rozwojowi nowotworu.

Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najgorszy duet

Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews, podkreśla, że dwa produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko raka: alkohol (w tym czerwone wino) i przetworzone mięso (m.in. hot dogi, wędliny, kiełbasy i bekon).

Andrews zaznacza natomiast, że alkohol należy do głównej grupy czynników rakotwórczych, podobnie jak tytoń, i jest silnie powiązany z rakiem piersi i wątroby.

Z kolei przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego, nawet w małych ilościach.

Alkohol a nowotwory

Przetworzone mięso to jeden z produktów, które sprzyjają nowotworom
Przetworzone mięso to jeden z produktów, które sprzyjają nowotworom © Getty Images

Na zagrożenie wskazują także polscy eksperci. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek alarmuje, że nawet 30 proc. przypadków raka jest związanych z dietą.

Ekspert wskazuje także na ryzyko związane z przetworzonym mięsem oraz alkoholem, który pity regularnie może prowadzić do nowotworów krtani, jamy ustnej, gardła i wątroby.

Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja nowotworom

Na swoim profilu na Instagramie Andrews obala mity dotyczące innych produktów, takich jak cukier, który jest uważany za niezwykle silny czynnik prozapalny.

Andrews wyjaśnia jednak, że cukier sam w sobie nie powoduje raka ani nie przyspiesza jego rozwoju. Problemem jest natomiast nadmiar tkanki tłuszczowej, która zwiększa ryzyko nowotworów.

Dietetyczka podkreśla, że nadmiar tkanki tłuszczowej, a nie sam cukier, jest związany z 13 typami nowotworów, w tym rakiem piersi i jelita grubego.

Ekspertka wskazuje, że nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru, ale skupić się na redukcji tkanki tłuszczowej poprzez zrównoważone posiłki, regularne ćwiczenia i budowanie mięśni.

- Jedzenie cukru z umiarem jest ok. To nadmierne spożycie kalorii, z dowolnego jedzenia, prowadzi do wzrostu wagi i tłuszczu, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka - zaznacza Andrews.

Cancer Research UK wskazuje, że nie ma dowodów na to, że stosowanie diety bezcukrowej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka lub zwiększa szanse na przeżycie w przypadku postawienia diagnozy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka