Trwa ładowanie...

Najzdrowsza przyprawa. Zbija trójglicerydy, zapobiega cukrzycy, poprawia trawienie

Avatar placeholder
07.12.2023 12:50
Sprawdzi się w przeziębieniu i grypie, pomoże też w problemach trawiennych. Warto sięgać po cynamon!
Sprawdzi się w przeziębieniu i grypie, pomoże też w problemach trawiennych. Warto sięgać po cynamon! (Getty Images)

Któż z nas nie zna smaku i aromatu cynamonu? Chyba trudno o taką osobę, prawda? Cynamon to jedna z najprzyjemniej pachnących i smakujących przypraw. Większość z nas nie wyobraża sobie, aby cynamonu mogło zabraknąć w szarlotce, owsiance, rozgrzewającej caffe latte, czy w końcu w którymś z orientalnych dań. Nie wszyscy jednak wiedzą, że cynamon to nie tylko przyprawa, ale także naturalny środek wykazujący szereg właściwości wpływających na nasze zdrowie.

spis treści

1. Cynamon od wieków obecny jest w kuchni i w tradycyjnej medycynie

Cynamon to kora różnego gatunku cynamonowców, czyli wiecznie zielonych drzew lub dużych krzewów o skórzastych, woskowatych liściach. Cynamonowce pochodzą ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji, lecz obecnie uprawiane są w całej strefie subtropikalnej.

Cynamon wykorzystywany jest w tradycyjnych kuchniach całego świata. W Polsce najczęściej sięgamy po cynamon w okresie jesienno-zimowym, gdy zależy nam na właściwościach rozgrzewających przyprawy. To również czas, gdy chętnie aromatyzujemy cynamonem świąteczne wypieki. Poza jabłecznikiem, czy piernikami, cynamon znajduje zastosowanie w przyrządzaniu rozgrzewających herbat i alkoholi.

Spośród wielu odmian cynamonu, najszersze zastosowanie zyskał cynamon cejloński oraz cynamon wonny (cassia). To właśnie kora oraz olejek z kory cynamonowca cejlońskiego wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie, jako środek leczniczy. Europejska Agencja Leków uznała cynamon jako tradycyjny ziołowy produkt leczniczy przede wszystkim w takich wskazaniach, jak dolegliwości dyspeptyczne, wzdęcia, uczucie pełności oraz łagodna postać biegunki.

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości mięty"

2. Cynamon na przeziębienie

Badania laboratoryjne wykazały, że cynamon wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Stąd też można uznać tę aromatyczną przyprawę za naszego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem, czy grypą.

Co więcej, cynamon pomaga w leczeniu niektórych infekcji, a dodatkowo wykazuje właściwości łagodzące objawy towarzyszące infekcjom, jak biegunka, czy wymioty. W medycynie tradycyjnej cynamon stosowany był również, jako środek przeciwkaszlowy.

Zatem gdy dopadnie nas przeziębienie, sięgnijmy po herbatę z cynamonem.

3. Problemy trawienne? Sięgnij po cynamon

Jak już wspomnieliśmy, cynamon to przyprawa, która może wesprzeć funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Nie od dziś bowiem znane są właściwości przyprawy, wykazujące korzystne oddziaływanie w przypadku wystąpienia wzdęć, uczucia pełności, łagodnej biegunki, utraty apetytu oraz nadkwaśności z refluksem.

Dodawanie cynamonu do różnego typu potraw jest więc naturalnym sposobem, aby ograniczyć ewentualny dyskomfort trawienny związany z ich spożyciem. Warto jednak wspomnieć, że cynamon to przyprawa drażniąca. Ostrożność w jej stosowaniu powinny zachować osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka.

4. Cynamon a cukrzyca

Jak dowodzą wyniki badań, cynamon może pomóc zarówno w profilaktyce cukrzycy typu 2, jak i wspierać leczenie cukrzycy oraz innych zaburzeń metabolicznych.

W pierwszym przypadku stosowanie cynamonu zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. Z kolei w profilaktyce i w leczeniu cukrzycy typu 2, jak również w wycofywaniu insulinooporności, bądź otyłości brzusznej, stosowanie cynamonu wpływa na zwiększenie wrażliwości na insulinę. Przyprawa wpływa na receptor insulinowy (IR). To za jego pośrednictwem następuje odpowiedź komórek na insulinę.

Po cynamon mogą sięgać nie tylko osoby chcące uregulować gospodarkę glukozowo-insulinową. Okazuje się, że to dobra opcja dla zmniejszenia poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.

5. Stosując cynamon, zachowaj ostrożność i umiar

Umiar potrzebny jest nam w wielu aspektach życia. W kuchni i diecie szczególnie, a w stosowaniu cynamonu jeszcze bardziej. Dlaczego? Otóż cynamon zawiera kumaryny, które spożywane w dłuższym czasie i w większych ilościach wykazują działanie toksyczne. Działają w taki sposób na hepatocyty i mogą w związku z tym uszkodzić wątrobę.

Inną substancją o potencjalnie negatywnym oddziaływaniu jest tutaj eugenol, który może zmieniać właściwości żółci. Osoby cierpiące na kamicę żółciową powinny więc zachować w stosowaniu przyprawy szczególną ostrożność.

Kolejnym powodem, dla którego należy zachować umiar i rozsądek w stosowaniu cynamonu, jest fakt, że przyprawa ta może działać alergizująco, a w większych ilościach może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Te zwykle samoistnie ustępują, z pewnością jednak nie warto narażać się na tego typu dyskomfort.

Jaka dawka cynamonu będzie bezpieczna? Trudno tutaj o jednoznaczne rekomendacje, jednak przyjmuje się, że maksymalna ilość to 6 g (1,5 łyżeczki) dziennie (także w postaci suplementu) to rozwiązanie, które nie będzie stanowiło dla naszego organizmu żadnego zagrożenia. Sięgając po cynamon jako po przyprawę, możemy być jednak spokojni. Taka forma i standardowe ilości nie wykazują dla nas skutków niepożądanych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze