Trwa ładowanie...

Zakazane na kolację? Dietetyczki obaliły żywieniowy mit

 Karolina Rozmus
29.05.2022 15:21
Czy można jeść owoce wieczorem?
Czy można jeść owoce wieczorem? (Getty Images)

Czy można jeść owoce na kolację? Wciąż pokutuje przekonanie, że dla tej grupy produktów zarezerwowany jest czas do południa. A potem? Gniją w przewodzie pokarmowym, powodują problemy trawienne, ale też przyczyniają się do tycia? To mit, choć nie do końca.

spis treści

1. Mity dotyczące owoców w diecie

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy jadać w postaci czterech do pięciu porcji dziennie, o łącznej wadze około 500 g. Przeważać powinny warzywa, ale i owoce są ważne. To źródło wielu witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Tylko kiedy i w jaki sposób je spożywać?

Oto najczęściej powtarzane mity dotyczące owoców:

  • owoce należy jeść rano – na czczo,
  • jedzenie ich przed lub po posiłku obniża ich wartość odżywczą,
  • są zakazane w diecie osób chorych na cukrzycę,
  • nie wolno jeść ich po południu, a najgorszą porą na owoce jest wieczór.
Zobacz film: "Najzdrowsze i najsmaczniejsze truskawki. Oto, co musisz wiedzieć przy ich wyborze"

A co na to dietetyczki? Na profilu ''CzytamyEtykiety'' w mediach społecznościowych pojawił się wpis, w którym ekspertki z zakresu dietetyki apelują, by nie popadać ze skrajności w skrajność.

Dodają, że kolację warto zjeść nawet na trzy godziny przed położeniem się do łóżka, a jej bazą mogą być owoce. Najlepiej na tę porę wybierać owoce mniej słodkie, z niższą zawartością cukru.

2. Dlaczego warto jeść owoce?

Co na ten temat mówią badania naukowe? Okazuje się, że nie ma żadnego, które popierałoby sensowność ograniczania się w jedzeniu owoców tylko do poranków. Nie ma też podstaw, by unikać owoców wieczorem. Co więcej, pozbawiając się porcji owoców, możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Owoce są niskokaloryczne, zawierają moc fitozwiązków, witamin i minerałów, a także nawadniają organizm oraz dają uczucie sytości.

Badania opublikowane w "BMC Public Health" oraz w "PLOS One" dowodzą, że w rzeczywistości ludzie, którzy jedzą duże ilości warzyw i owoców w ciągu dni rzadziej przybierają na wadze i ważą mniej niż ci, którzy za takimi produktami nie przepadają.

Dodatkowo amatorzy warzyw i owoców mają aż o 17 proc. niższe ryzyko otyłości, a spożywanie trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie obniża aż o 13 proc. ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu.

3. Kto musi uważać na owoce?

Kiedy można jeść owoce?
Kiedy można jeść owoce? (Getty Images)

Ostrożność powinny zachować osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Owoce, szczególnie te bogate w węglowodany, podnoszą poziom glukozy we krwi, więc diabetycy muszą wybierać owoce z niskim indeksem glikemicznym, pamiętając, by dzienna porcja nie przekraczała 12 proc. całkowitego spożycia kalorii.

Do tego celu świetnie nadają się owoce jagodowe – mają mniej cukru, dużo błonnika, który spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu, a także są bogate w antyoksydanty. Śmiało więc można sięgać po maliny, truskawki czy jagody nawet w porze kolacji.

Kto jeszcze powinien rozważyć spożywanie owoców wcześniej niż w porze kolacji?

"Owoce na kolację – zwłaszcza np. cytrusy czy ananasa – powinny odpuścić osoby, które mają problemy trawienne i cierpią na np. zgagę lub częste wzdęcia. Owoce wieczorem nie są wskazane także cukrzykom" – przyznają ekspertki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze