Zakazane na kolację? Dietetyczki obaliły żywieniowy mit
Czy można jeść owoce na kolację? Wciąż pokutuje przekonanie, że dla tej grupy produktów zarezerwowany jest czas do południa. A potem? Gniją w przewodzie pokarmowym, powodują problemy trawienne, ale też przyczyniają się do tycia? To mit, choć nie do końca.
1. Mity dotyczące owoców w diecie
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy jadać w postaci czterech do pięciu porcji dziennie, o łącznej wadze około 500 g. Przeważać powinny warzywa, ale i owoce są ważne. To źródło wielu witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Tylko kiedy i w jaki sposób je spożywać?
Oto najczęściej powtarzane mity dotyczące owoców:
- owoce należy jeść rano – na czczo,
- jedzenie ich przed lub po posiłku obniża ich wartość odżywczą,
- są zakazane w diecie osób chorych na cukrzycę,
- nie wolno jeść ich po południu, a najgorszą porą na owoce jest wieczór.
A co na to dietetyczki? Na profilu ''CzytamyEtykiety'' w mediach społecznościowych pojawił się wpis, w którym ekspertki z zakresu dietetyki apelują, by nie popadać ze skrajności w skrajność.
Dodają, że kolację warto zjeść nawet na trzy godziny przed położeniem się do łóżka, a jej bazą mogą być owoce. Najlepiej na tę porę wybierać owoce mniej słodkie, z niższą zawartością cukru.
2. Dlaczego warto jeść owoce?
Co na ten temat mówią badania naukowe? Okazuje się, że nie ma żadnego, które popierałoby sensowność ograniczania się w jedzeniu owoców tylko do poranków. Nie ma też podstaw, by unikać owoców wieczorem. Co więcej, pozbawiając się porcji owoców, możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Owoce są niskokaloryczne, zawierają moc fitozwiązków, witamin i minerałów, a także nawadniają organizm oraz dają uczucie sytości.
Badania opublikowane w "BMC Public Health" oraz w "PLOS One" dowodzą, że w rzeczywistości ludzie, którzy jedzą duże ilości warzyw i owoców w ciągu dni rzadziej przybierają na wadze i ważą mniej niż ci, którzy za takimi produktami nie przepadają.
Dodatkowo amatorzy warzyw i owoców mają aż o 17 proc. niższe ryzyko otyłości, a spożywanie trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie obniża aż o 13 proc. ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu.
3. Kto musi uważać na owoce?
Ostrożność powinny zachować osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Owoce, szczególnie te bogate w węglowodany, podnoszą poziom glukozy we krwi, więc diabetycy muszą wybierać owoce z niskim indeksem glikemicznym, pamiętając, by dzienna porcja nie przekraczała 12 proc. całkowitego spożycia kalorii.
Do tego celu świetnie nadają się owoce jagodowe – mają mniej cukru, dużo błonnika, który spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu, a także są bogate w antyoksydanty. Śmiało więc można sięgać po maliny, truskawki czy jagody nawet w porze kolacji.
Kto jeszcze powinien rozważyć spożywanie owoców wcześniej niż w porze kolacji?
"Owoce na kolację – zwłaszcza np. cytrusy czy ananasa – powinny odpuścić osoby, które mają problemy trawienne i cierpią na np. zgagę lub częste wzdęcia. Owoce wieczorem nie są wskazane także cukrzykom" – przyznają ekspertki.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl