Zakazane na śniadanie. Powodują obrzęk i silny ból stawów

Dieta dla chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów ma kluczowe znaczenie. Niestety, kilka produktów, które jemy chętnie w porze śniadania, może sprawiać, że już następnego dnia pojawi się obrzęk i silny ból chorych stawów.

Produkty słodzone cukrem i żywność wysokoprzetworzona są zakazane w diecie chorych na RZSProdukty słodzone cukrem i żywność wysokoprzetworzona są zakazane w diecie chorych na RZS
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Reumatoidalne zapalenie stawów a dieta

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba przewlekła z postępującym zniekształceniem i zesztywnieniem stawów. Ból i obrzęk okolic palców, nadgarstków, kolan, łokci czy barków - to codzienność osób z RZS. Oprócz tego chorzy cierpią na tkliwość i sztywność stawów, zwłaszcza po przebudzeniu.

Nieleczona dolegliwość może prowadzić do trwałej niesprawności, uszkodzenia narządów, a nawet przedwczesnej śmierci. Choć szybkie rozpoczęcie leczenia jest szansą dla chorych, to niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kluczowa jest również dieta – może zarówno przyczynić się do długotrwałej remisji, jak i nasilić dolegliwości.

Ponieważ RZS to choroba autoimmunologiczna o podłożu zapalnym, bardzo ważne jest, by w diecie nie brakowało produktów wykazujących działanie antyzapalne. Należą do nich warzywa i owoce obfitujące w błonnik oraz antyoksydanty, zdrowe, bogate w kwasy omega-3 tłuszcze roślinne czy białko pochodzące z chudych mięs.

"Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz

Tego nie jedz na śniadanie

Jednak to wszystko zda się na nic, jeśli nasze śniadania zawierają cukier lub obfitują w niezdrowe tłuszcze odzwierzęce.

Płatki śniadaniowe czy kawa z mlekiem i cukrem?

Mleko i płatki kukurydziane słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym muesli, czekoladowe kulki. Takie śniadanie może nasilać stan zapalny w organizmie, głównie za sprawą rafinowanych węglowodanów oraz dodanego cukru.

Na łamach "Arthritis Care & Research" ukazały się wyniki ankiety przeprowadzonej wśród pacjentów z RZS. Niemal 13 proc. uczestników deklarowało, że zarówno dania, jak i napoje słodzone cukrem powodowały u nich nasilenie dolegliwości.

Niewskazane są również wysokoprzetworzone smarowidła do pieczywa na bazie tłuszczów utwardzonych, czy deserki mleczne z dodatkiem cukru, konserwantów i sztucznych barwników.

Bułka, drożdżówka czy croissant zakazane w RZS

Wszystkie te produkty łączy jedno – pochodzą z białej, rafinowanej mąki. Pozbawione są błonnika o działaniu antyzapalnym, a produkty nazywane wypiekami cukierniczymi to kaloryczne bomby z prozapalnym cukrem, ale też niezdrowymi tłuszczami trans.

Badanie, które pojawiło się na łamach "Autoimmunity Reviews", dowodzi, że dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone to większe ryzyko nasilenia objawów choroby. Co więcej, obecny w wypiekach gluten dla wielu osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów jest czynnikiem prozapalnym.

Parówki, bekon i plasterek szynki a ból stawów

Produkty wysokoprzetworzone i czerwone mięso mogą nasilać ból stawów
Produkty wysokoprzetworzone i czerwone mięso mogą nasilać ból stawów © Pixabay

Według "American Journal of Clinical Nutrition" wysokie spożycie czerwonego mięsa podnosi biomarkery stanu zapalnego. Z kolei badanie z "Frontiers in Nutrition" wykazało, że zastąpienie mięsa produktami roślinnymi może pozytywnie wpływać na stan chorych.

"Natomiast diety bogate w produkty zwierzęce i ubogie w błonnik mogą zwiększać ryzyko rozwoju tych chorób autoimmunologicznych" – piszą naukowcy.

Poza prozapalnymi tłuszczami w czerwonym mięsie, szczególnie szkodliwe są mięsa przetworzone, jak kiełbasy, parówki lub wędliny. Konserwanty, barwniki, wysoka zawartość soli to kolejne składniki nasilające stan zapalny w organizmie.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka