Trwa ładowanie...

Zaledwie dwa kieliszki wina dziennie. Tyle wystarczy, by wypełnić dzienny limit cukru i zaszkodzić trzustce

 Karolina Rozmus
20.02.2022 11:36
Zaledwie dwa kieliszki wina dziennie. Tyle wystarczy, by wypełnić dzienny limit cukru i zaszkodzić trzustce
Zaledwie dwa kieliszki wina dziennie. Tyle wystarczy, by wypełnić dzienny limit cukru i zaszkodzić trzustce (Getty Images)

Czy można zrównywać wino ze słodyczami? Owszem – analiza Alcohol Health Alliance UK wykazała, że niektóre z butelek trunku mogą zawierać nawet 59 gramów cukru, czyli więcej niż pączek z polewą. Tego jednak konsument nie wie. - Ta informacja nie jest wymagana, jeśli chodzi o alkohol – produkt nie tylko napędzający otyłość, ale także powodujący rozległe szkody zdrowotne i powiązany z siedmioma rodzajami raka – podkreśla prof. Ian Gilmore.

spis treści

1. Cukier w winie

Alcohol Health Alliance UK składająca się z 50 organizacji pozarządowych, które promują m.in. wiedzę dotyczącą szkodliwego wpływu alkoholu na zdrowie, sprawdziła, jak wygląda kwestia zawartości cukru w winie.

Niezależnie laboratorium wzięło pod lupę 30 różnych butelek win dostępnych na brytyjskim rynku – białych, czerwonych, różowych, owocowych i musujących.

Jakie były wnioski?

Zobacz film: "Produkty, które niszczą trzustkę"
  • na żadnej butelce nie było informacji o wartościach odżywczych (nie wymaga tego prawo),
  • zaledwie 1/5 skontrolowanych win miała na etykiecie informację o liczbie kalorii,
  • zróżnicowanie pod względem zawartości cukru w winie jest bardzo duże,
  • największa ilość cukru jest w winach o najniższej zawartości alkoholu.

Alcohol Health Alliance UK podkreśla, że pijący nie mają pojęcia ani ile kalorii, ani ile cukru spożywają wraz z lampką wina. Sięgając po wina o niższej zawartości alkoholu, mogą myśleć, że to zdrowszy wybór, tymczasem "nieświadomie zwiększają dzienne spożycie cukru". Skutek? Zwiększone ryzyko chorób tj. próchnica zębów czy cukrzyca typu 2.

Dwie lampki wina mogą wypełniać dzienny limit cukru w diecie
Dwie lampki wina mogą wypełniać dzienny limit cukru w diecie (Getty Images)

2. Cukier w diecie – czym są cukry wolne?

"Wytyczne rządowe zalecają nie więcej niż 30 g wolnych cukrów dziennie dla osoby dorosłej – jednak możliwe jest osiągnięcie prawie całkowitego limitu cukru, wypijając tylko dwie średniej wielkości kieliszki jednych z najpopularniejszych win na rynku" – piszą członkowie organizacji.

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukry wolne to cukry, które sami dodajemy do naszych posiłków, ale też te dodawane przez producentów do produktów, a także cukry naturalnie występujące w miodzie oraz w sokach, koncentratach, przecierach, musach owocowych itd.

Nie dotyczy to jednak cukrów zawartych w całych warzywach oraz owocach, w przypadku których mówimy o cukrach związanych. Dlaczego? Głównie za sprawą obecnego w nich błonnika, który ogranicza przyswajanie cukru przez organizm i który zanika w procesie obróbki owoców i warzyw – np. w produkcji soków.

- Obecne wyłączenie alkoholu z przepisów dotyczących etykietowania żywności i napojów jest absurdem. Kupujący, którzy kupują mleko lub sok pomarańczowy, mają na wyciągnięcie ręki informacje o zawartości cukru i wartościach odżywczych. Ale ta informacja nie jest wymagana, jeśli chodzi o alkohol – produkt nie tylko napędzający otyłość, ale także powodujący rozległe szkody zdrowotne i powiązany z siedmioma rodzajami raka – alarmuje przewodniczący Alcohol Health Alliance UK, prof. Ian Gilmore.

3. Alkohol szkodzi trzustce

Spożywanie nawet umiarkowanych ilości alkoholu nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 czy takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i rak piersi u kobiet.

Alkohol ma działanie destrukcyjne na właściwie każdy narząd organizmu, w tym także na trzustkę. Przywykliśmy do myślenia o uszkodzeniach wątroby, jednak to trzustka nie ma możliwości zregenerowania się, a uszkodzony przez alkohol narząd już nigdy nie wraca do dawnej sprawności.

A przecież jedną z jej najistotniejszych funkcji zewnątrzywydzielniczych jest synteza i uwalnianie insuliny, niezbędnej w procesie trawienia cukrów.

Tymczasem alkohol jest przyczyną ostrego zapalenia trzustki w 40-60 proc. przypadków i w aż ponad 80 proc. przewlekłego zapalenia trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze