Zapiekanka z brokułami - składniki, sposób przygotowania
Zapiekanki z makaronem są dobrym pomysłem nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale także dla sportowców, ponieważ zawierają one spore ilości węglowodanów, potrzebne do uzupełnienia po treningu.
Zobacz film: "Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?"
1. Składniki:
- 500 g makaronu penne (grube rurki, w sklepach można też spotkać się z nazwą pióra),
- średniej wielkości brokuł,
- 400 g pieczarek,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos serowy:
- ser żółty,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- chilli, sól, pieprz,
- opcjonalnie kawałek korzenia imbiru.
2. Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron na miękko, brokuł podziel na małe kawałki i ugotuj na półmiękko. Usmaż cebulkę (pokrojoną w kosteczkę) i pieczarki (pokrojone w plasterki), dodaj do nich przyprawy, czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę i starty imbir. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki zapiekanki brokułowej dokładnie wymieszaj, pozostawiając 1/3 sera do posypania zapiekanki. W międzyczasie przygotuj sos serowy. Naczynie wysmaruj oliwą, przełóż do niego zapiekankę, posyp serem i przyprawami.
Piecz ok. 45 min w temperaturze 80 stopni. 5 minut przed końcem zapiekania ściągnij pokrywkę, aby ser zrobił się bardziej chrupiący. Takie danie wegetariańskie możesz z powodzeniem podawać na wszystkiego rodzaju imprezach towarzyskich.
Kalorie | 589,4 kcal |
---|---|
Białko | 26,6 g |
Tłuszcz | 8,7 g |
Cholesterol | 63,0 mg |
Węglowodany | 107,7 g |
Błonnik | 8,2 g |
Witamina C | 91,0 mg |
Witamina A | 246,9 µg |
Komentarze