Trwa ładowanie...

Zapiekanka z bekonem i jabłkiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 20:17
Zapiekanka z bekonem i jabłkiem
Zapiekanka z bekonem i jabłkiem

Ten przepis na zapiekankę jest bardzo ciekawy nie tylko ze względu na oryginalny smak i łatwość przygotowania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj to danie, będziesz mile zaskoczona.

Składniki:

  • 200 g boczku,
  • 2 duże jabłka,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera,
  • 1 szklanka pieczarek,
  • 1 łyżka szałwii,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1/2 szklanki natki pietruszki,
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki grzanek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Pokrój boczek, oddzielając tłuszcz z plasterków. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i dodaj pokrojoną w kostkę marchew, selera i cebulę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż na średnim ogniu, póki warzywa nie zmiękną i nie nabiorą koloru. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszaj. Nalej bulion do miski, a następnie wrzuć grzanki. Pozwól, aby chleb się rozpłynął. Gdy chleb wsiąknie większość płynu, dodaj mieszankę z patelni. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż warzywną zapiekankę z boczkiem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna, dodaj jeszcze grzanek. Możesz po wierzchu posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Wsadź do piekarnika na 40 minut bez przykrywki.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Komentarz: Zapiekanka to zdrowa propozycja na interesujące śniadanie lub kolację, a to wszystko dzięki składnikom takim jak seler, pietruszka, pieczarki, cebula, jabłka czy wszelkie zioła i przyprawy. Także mięso boczku, jeśli jest dobrze wysmażone i bez tłuszczu, nie będzie tuczyć. Wręcz przeciwnie, dostarczy nam odpowiedniej ilości dziennego zapotrzebowania na białko. Warto spróbować!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie274,1 kcal
Białka8,43 g
Węglowodany23,1 g
Tłuszcze17,8 g
Błonnik4,69 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze