Zapiekanka z bekonem i jabłkiem
Ten przepis na zapiekankę jest bardzo ciekawy nie tylko ze względu na oryginalny smak i łatwość przygotowania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj to danie, będziesz mile zaskoczona.
Składniki:
- 200 g boczku,
- 2 duże jabłka,
- 1/2 cebuli,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera,
- 1 szklanka pieczarek,
- 1 łyżka szałwii,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 1/2 szklanki natki pietruszki,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki grzanek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Pokrój boczek, oddzielając tłuszcz z plasterków. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i dodaj pokrojoną w kostkę marchew, selera i cebulę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż na średnim ogniu, póki warzywa nie zmiękną i nie nabiorą koloru. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszaj. Nalej bulion do miski, a następnie wrzuć grzanki. Pozwól, aby chleb się rozpłynął. Gdy chleb wsiąknie większość płynu, dodaj mieszankę z patelni. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż warzywną zapiekankę z boczkiem. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna, dodaj jeszcze grzanek. Możesz po wierzchu posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Wsadź do piekarnika na 40 minut bez przykrywki.
Komentarz: Zapiekanka to zdrowa propozycja na interesujące śniadanie lub kolację, a to wszystko dzięki składnikom takim jak seler, pietruszka, pieczarki, cebula, jabłka czy wszelkie zioła i przyprawy. Także mięso boczku, jeśli jest dobrze wysmażone i bez tłuszczu, nie będzie tuczyć. Wręcz przeciwnie, dostarczy nam odpowiedniej ilości dziennego zapotrzebowania na białko. Warto spróbować!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 274,1 kcal |
Białka | 8,43 g |
Węglowodany | 23,1 g |
Tłuszcze | 17,8 g |
Błonnik | 4,69 g |
Smacznego!