Trwa ładowanie...

Zapomniany przepis. Na słabe serce i krążenie

 Karolina Rozmus
29.09.2023 17:37
Na grypę, słabe serce i krążenie. Nalewka z czerwonych jagód z zapomnianego przepisu
Na grypę, słabe serce i krążenie. Nalewka z czerwonych jagód z zapomnianego przepisu (Getty Images)

Drobne owoce rosnące na drzewach lub krzewach należą do rodzaju Crataegus, który liczy sobie setki gatunków porastających niemal wszystkie kontynenty. Można je powszechnie spotkać w niemal każdym zakątku Polski, a mimo to dzisiaj głóg należy do roślin niedocenianych. Niesłusznie, bo z czerwonymi jagodami powinni polubić się sercowcy.

spis treści

1. Moc polifenoli. Serce kocha owoce głogu

Są drobne, gęsto porastają drzewa lub krzewy i mają barwę od jasnożółtej aż po ciemnoczerwoną. Są cierpkie, lekko pikantne z wyczuwalną nutą słodyczy. Mimo to owoce głogu nie mają dzisiaj wielu amatorów.

A szkoda, bo głóg znany jest już od 659 roku, kiedy stanowił istotny surowiec lekarski w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykorzystywany był jako ziołowy lek na problemy trawienne, kłopoty z sercem i wysokie ciśnienie krwi.

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"
Owoce głogu są źródłem polifenoli
Owoce głogu są źródłem polifenoli (Pixabay)

Nie ma się co dziwić, ponieważ jagody głogu są źródłem polifenoli, silnych związków o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko m.in. cukrzycy, infekcji wirusowych czy bakteryjnych, niektórych nowotworów i chorób serca. Jedno z badań prowadzone na myszach dowiodło, że ekstrakt z jagód głogu znacząco obniżył poziomu stanu zapalnego w organizmie, zmniejszając ryzyko m.in. schorzeń wątroby.

W innym badaniu, na myszach z chorobami układu oddechowego, witeksyna - silny związek obecny w głogu, zredukowała produkcję cząsteczek wywołujących stan zapalny i ograniczyła reakcję białych krwinek na stan zapalny. Dzięki flawonoidom głóg może również zmniejszać uczucie duszności czy zmęczenie u osób z niewydolnością serca, a przynajmniej na takie korzyści wskazują dwa badania – jedno opublikowane w "Nutrients", drugie w "Molecules".

Inne badania dowodzą, że bogactwo cennych substancji obecnych w głogu może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, co więcej - głóg ma pozytywny wpływ na czas trawienia pokarmu, jak i rozkładanie białek i tłuszczów w organizmie.

2. Co zrobić z głogu? Nalewka na infekcje i serce

Głóg świetnie nadaje się na przetwory – konfitury i dżemy, soki, galaretki. Z owoców i kwiatów można przygotowywać napary. Warto również sięgnąć po nalewkę. Zbiór owoców trwa od połowy września do połowy października, nie ma więc powodów, by zwlekać.

Składniki:

  • 1 kg przemrożonych owoców głogu,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • 200 g miodu.

Wykonanie.

  • Owoce należy opłukać i osuszyć, a następnie przenieść do dużego słoja.
  • W międzyczasie miód rozpuścić w roztworze ciepłej wody, a owoce głogu delikatnie rozgnieść w słoju.
  • Owoce zalać spirytusem oraz przestudzoną wodą z miodem, wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na cztery miesiące.
  • Po tym czasie głóg należy odcisnąć, a nalewkę przelać przez gazę do butelek.
  • Butelki zakorkować i odstawić ponownie w chłodne miejsce, tym razem na pół roku.

Po tym czasie można śmiało sięgać po głogówkę. W celach leczniczych zaleca się spożywanie 25-30 ml dziennie w stanach osłabienia, zmęczenia, infekcji wirusowej czy dla poprawienia kondycji serca.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze