Zapychacze żył. Podnoszą trójglicerydy, przybliżają widmo miażdżycy
Wysokie stężenie trójglicerydów nie służy naszemu zdrowiu. Choć to podstawowy składnik tkanki tłuszczowej, nadmiar wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
1. Wysokie stężenie trójglicerydów
Na szczęście odpowiednia dieta może pomóc nam w utrzymaniu odpowiedniego poziomu trójglicerydów, a unikanie niektórych produktów przyczynia się do ich obniżenia. Na jaką żywność należy więc uważać?
1.1. Spore ilości owoców
Przy wysokim stężeniu trójglicerydów należy uważać, by nie przesadzić z naturalnymi cukrami, które znajdują się właśnie w owocach. Najlepiej ograniczyć ich spożycie do niewielkich porcji.
1.2. Warzywa o wysokiej zawartości skrobi
Choć warzywa są zdrowe, niektóre z nich lepiej ograniczyć. Nadmiar skrobi jest przekształcany w trójglicerydy i sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Ziemniaki lub zielony groszek warto zastąpić kalafiorem lub grzybami.
1.3. Produkty skrobiowe
Produkty o wysokiej zawartości skrobi mogą przyczynić się do podniesienia stężenia trójglicerydów w organizmie. Nie oznacza to, że trzeba je wykluczyć, warto jednak spożywać je z umiarem.
1.4. Słodkie napoje
W wielu napojach znajduje się mnóstwo cukru, którego należy unikać w celu obniżenia poziomu trójglicerydów. Zwracaj więc uwagę na etykiety i na to, co pijesz.
1.5. Tłuste mięso i wędliny
Przetworzonego mięsa lepiej unikać w diecie, gdyż przyczynia się do wielu chorób. Z kolei zamiast wieprzowiny lepiej sprawdzi się chude mięso jak choćby indyk.
1.6. Alkohol
Powszechnie wiadomo, że alkohol nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Szczególnie należy uważać na słodkie drinki, które zawierają mnóstwo cukru. Alkohol to toksyna i nawet niewielkie ilości mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka, alkoholowego stłuszczenia wątroby czy marskości tego narządu.
1.7. Miód
Choć miód to zdrowszy zamiennik białego cukru, nie zmienia to faktu, że nadal jest to cukier, który przyczynia się do podniesienia poziomu trójglicerydów. Korzystaj z jego cennych właściwości, ale nie przesadzaj z ilością tego naturalnego antybiotyku w diecie.
1.8. Orzechy kokosowe
W kokosach znajduje się sporo tłuszczów nasyconych, a ich nadmiar może podwyższać poziom trójglicerydów. Lepiej więc ograniczyć produkty, które powstały z orzechów kokosowych lub z dodatkiem masła kokosowego.
1.9. Ryby w oleju
Ryby powinny być częścią zbilansowanej diety, ale warto starannie wybierać rodzaje, które spożywamy. Najlepsze są świeże ryby morskie. Uważaj jednak na te w oleju słonecznikowym.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl