Trwa ładowanie...

Zawiera rakotwórczy składnik. Ryż, który lepiej omijać

Avatar placeholder
Katarzyna Chudzik 06.08.2023 09:11
Torebki plastikowe naszpikowane chemią
Torebki plastikowe naszpikowane chemią (GettyImages)

Plastikowe woreczki, w które zapakowany jest ryż lub kasza, mogą ułatwiać odmierzenie produktu, ale zdecydowanie nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pamiętaj, by ryż lub kaszę zawsze wyciągać z woreczka przed gotowaniem! Dlaczego? Ze względu na potencjalną zawartość bisfenolu A.

spis treści

1. Bisfenol A

Plastikowy woreczek, w którym umieszczony jest ryż lub kasza, może podczas gotowania uwalniać różne substancje chemiczne – m.in. bisfenol A (BPA), który jest stosowany do utwardzania tworzyw sztucznych. Bisfenol A jest strukturalnie podobny do estrogenu i naśladuje jego działanie, co oznacza, że może powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Bisfenol A może mieć negatywny wpływ na płodność, powodować poronienia, zwiększać ryzyko nowotworów, zaburzać rozwój układu nerwowego płodów i małych dzieci, zmniejszać sprawność seksualną i zaburzać ekspresję genów.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Obecnie używanie BPA jest zakazane w Korei, Japonii, Kanadzie i niektórych stanach USA. W Unii Europejskiej w 2011 roku wprowadzono zakaz stosowania BPA do produkcji butelek dla niemowląt i dzieci.

Nie zakazano jednak całkowicie stosowania związku w produkcji tworzyw sztucznych lub opakowań na żywność – rezygnacja z BPA leży po stronie konsumenta. W tym przypadku można ograniczyć jego wpływ poprzez wyciągnięcie ryżu lub kaszy z plastikowego woreczka i gotowanie produktu w formie sypkiej.

2. Jak unikać BPA?

Choć całkowite uniknięcie BPA jest niemożliwe, możemy zminimalizować naszą ekspozycję na tę substancję poprzez:

  • Unikanie plastikowych pojemników z oznaczeniem "7" i "3". Wiele pojemników z BPA oznaczonych jest numerem "7" lub "3" w trójkątnym symbolu recyklingu – do ich produkcji z całą pewnością użyto bisfenolu A. Wybieraj pojemniki oznaczone jako "BPA-free".

  • Rezygnację z podgrzewania jedzenia w plastikowych pojemnikach.

  • Wybór świeżych lub mrożonych produktów w miejsce konserw, słoików zamiast puszek. Jeśli musisz kupić żywność w puszce, od razu po otwarciu przełóż ją do miseczki i w ten sposób przechowuj w lodówce.

  • Zwracanie uwagi na paragony i inne wydruki z kasy fiskalnej. Stężenie BPA w paragonach jest nawet 250-1000 razy większe niż w żywności, a jego przenikalność przez skórę wynosi aż 46 proc. W miarę możliwości wybieraj paragony elektroniczne albo rezygnuj z nich w ogóle.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze