Trwa ładowanie...

Zbadał skład popularnych wędlin. "Nie powinny być dopuszczone do sprzedaży"

 Patrycja Pupiec
29.11.2023 12:32
Dlaczego warto ograniczyć jedzenie przetworzonego mięsa?
Dlaczego warto ograniczyć jedzenie przetworzonego mięsa? (Getty Images, Facebook)

Znany dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek często pokazuje, jakie produkty spożywcze kupuje dla siebie i swojej rodziny. Tym razem postanowił ostrzec swoich obserwujących przed wędlinami dostępnymi w popularnym dyskoncie.

spis treści

1. Dietetyk sprawdza składy popularnych wędlin

Dla wielu Polaków kanapki z wędliną to idealne śniadanie. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek również bardzo lubi rozpoczynać dzień właśnie od tego prostego w przygotowaniu dania. Ekspert postanowił przyjrzeć się składom wędlin dostępnym w jednym z najpopularniejszych dyskontów w kraju.

Po wczytaniu się w skład niektórych wędlin zdecydował się odradzić ich kupowania swoim obserwującym. Wszystko przez ilość mięsa oraz dodatki, które w sobie zawierają. Jedna z analizowanych przez dietetyka polędwica drobiowa zawierała w sobie zaledwie 75 proc. mięsa, ale za to była bogata w glutaminian sodu, którego zadaniem jest poprawienie i wzmocnienie smaku produktu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dr Wrzosek odradził także zakup popularnej mielonki ze względu na fakt, że zawiera najmniej mięsa ze wszystkich wędlin dostępnym w tym sklepie, czyli niecałe 70 proc. Nie brakowało w niej natomiast tłuszczu. Dietetyk odradził również zakup popularnej polędwicy, która jest pełna soli i niezdrowych dodatków.

Dokładnie sprawdził również skład wielu parówek. Te najpopularniejsze były pełne kalorii, zawierały nadmiar soli i niską jakość składników, a te najgorszej jakości skwitował krótko: "nie powinny być dopuszczone do sprzedaży".

Podobne filmy, w których eksperci sprawdzają składy różnych produktów, pokazują, jak ważne jest czytanie etykiet, ponieważ dieta jest kluczem do zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

2. Sprzyja cukrzycy, zawałom i udarom

Przetworzone mięso, a więc bekon, kiełbaski, konserwy, wędliny, parówki itp., spożywane w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Szereg badań naukowych przeprowadzonych na całym świecie potwierdza korelację między przetworzonym mięsem a różnymi postaciami nowotworów, a także chorób serca oraz cukrzycy typu 2.

Prof. Frank Hu z Harvardu wskazuje, że obecne dowody sugerują, że im wyższe spożycie przetworzonego mięsa, tym większe ryzyko chorób przewlekłych i śmierci w ich wyniku. Zaznaczył, że spożywanie tego typu produktów okazjonalnie w niewielkiej ilości, np. raz lub dwa razy w miesiącu, raczej nie odbije się negatywnie na zdrowiu.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze