Zbieraj, zanim zakwitnie. Polny chwast oczyszcza z toksyn, łagodzi ból i zmniejsza obrzęki
Ziarnopłon wiosenny to rodzina z jaskrowatych, który pokrywa łąki żółtym kwieciem. Początek wiosny, zanim pojawią się drobne kwiaty, to idealny czas, by zbierać liście i bulwy. To znakomity, babciny surowiec lekarski na wiele dolegliwości.
1. Ziarnopłon wiosenny. Zabija wirusy, grzyby i bakterie
Ziarnopłon wiosenny (łac. Ficaria verna), choć osiąga maksymalnie 20 cm, to jest rośliną o wielkiej mocy. Porasta żyzne gleby w pobliżu rzek i stawów, wilgotne łąki nieopodal lasów liściastych, ale można go wypatrzeć nawet w przydomowym ogródku.
Nazywana niegdyś pszonką lub jaskrem wiosennym roślina skrywa w swoich liściach i bulwkach właściwości prozdrowotne. Wszystko dzięki zawartym w niej składnikom aktywnym.
Są to:
- saponiny triterpenowe,
- olejki eteryczne,
- antocyjany,
- glikozydy laktonowe,
- antyoksydanty tj. kwercetyna, kempferol czy witeksyna.
Bulwki i liście należy zbierać, zanim roślina zakwitnie, wówczas bowiem staje się źródłem związków o działaniu toksycznym na ludzki organizm.
Tradycyjnie była traktowana jako środek na wiele dolegliwości. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, dodatkowo kwercetyna czy kempferol wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz antyalergiczne. Napar z ziarnopłonu może zatem łagodzić dolegliwości typowe dla alergii jak katar. Dawniej na przednówku ziarnopłon stanowił także cenne źródło witaminy C.
Fitoterapeuta, dr Henryk Różański zwraca uwagę, że glikozydy laktonowe są substancjami, które wykazują działanie bakteriobójcze. Ziarnopłon ma też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, a napary na bazie rośliny oczyszczają z toksyn z uwagi na działanie moczopędne.
2. Nalewka z ziarnopłonu. Przepis znanego fitoterapeuty
W medycynie ludowej napar i nalewka z ziarnopłonu wiosennego wykorzystywane były przy takich schorzeniach jak:
- hemoroidy i żylaki,
- grzybica skóry,
- trądzik,
- reumatyzm,
- gruźlica,
- infekcje górnych dróg oddechowych.
Składniki na nalewkę dra Henryka Różańskiego:
- 150 g świeżego ziela ziarnopłonu,
- 450 ml alkoholu 40-60 proc.
Wykonanie:
- Ziele ziarnopłonu zalać alkoholem i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.
- Po upływie siedmiu dni miksturę przecedzić przez gazę i zlać do butelki.
- Nalewkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewkę należy spożywać w ilości 20-30 ml dziennie w celach leczniczych. Można też stosować na afty, owrzodzenia i zmiany grzybicze. W takim wypadku przeciera się chorobowo zmienione miejsca gazikiem zanurzonym w nalewce.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl