Zbijają cukier i cholesterol. Posadź w ogrodzie, są dużo zdrowsze niż borówki
Świdośliwa to wciąż mało znany, ale za to super zdrowy owoc. Krzew śmiało możesz posadzić w ogrodzie, by nacieszyć oko pięknymi kwiatami, a później móc ze smakiem pałaszować pyszne i odżywcze owoce.
1. Mało znane owoce
Mimo że świdośliwa powoli zdobywa popularność, wciąż o niej rzadko słyszymy. Wyglądem owoce przypominają borówki, choć są nieco mniejsze. Smak z kolei przywodzi na myśl połączenie porzeczki i jagody.
Świdośliwa doskonale nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i różnego rodzaju przetworów. Można ją też mrozić, a nawet wykorzystać jako nadzienie do pierogów na słodko.
Ten owocowy krzew warto też mieć w swoim ogrodzie, gdyż kwitnie naprawdę imponująco. Dorasta do średnich rozmiarów i fenomenalnie pachnie. Do tego to mało wymagająca roślina, która nie wymaga szczególnej troski.
2. Mnóstwo składników odżywczych
Na uwagę zasługują również walory dietetyczne świdośliwy. W owocach znajduje się mnóstwo błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i witaminy C.
Niepozorne owoce skrywają masę polifenoli, antocyjanów i procyjanidyn. Składniki wykazują właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz wspierają zdrowie naczyń krwionośnych.
Spożywanie świdośliwy zwiększa też wrażliwość na insulinę, obniża poziom glukozy i reguluje poziom glikogenu. Owoce skutecznie pomagają chronić przed rozwojem cukrzycy, przyczyniają się do wzmocnienia odporności i dbają o wygląd skóry oraz paznokci.
Niepozorna roślina korzystnie wpływa także na zdrowie jelit. Wysoka zawartość błonnika zapobiega zaparciom, wspiera pracę układu pokarmowego, a do tego poprawia profil lipidowy i obniża stężenie cholesterolu.
Podczas kolejnych zakupów warto rozglądać się za owocami świdośliwy. Miłośnicy roślin mogą zaopatrzyć się w krzewy kilku gatunków.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl