Zbijesz cholesterol i poprawisz cukier. Pij regularnie
Ma pozytywny wpływ na zdrowie i jest prosty w przygotowaniu. Ocet jabłkowy pomoże obniżyć cholesterol i poprawić glikemię. Sprawdzi się też profilaktycznie. "To prosty sposób, by poprawić zdrowie" - przekonuje prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
1. Ocet jabłkowy na zdrowie
Ocet jabłkowy to źródło cennych składników mineralnych oraz witamin. Zawiera m.in. potas, fosfor, żelazo i miedź, a także witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B.
"Regularne, czyli powyżej dwóch tygodni, picie rozcieńczonego wodą octu jabłkowego wpływa pozytywnie na redukcję stężenia cholesterolu całkowitego, a także poprawia glikemię na czczo oraz zmniejsza stężenie glikowanej hemoglobiny" - podkreśla na Instagramie prof. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Ekspertka zaznacza, że nie jest to tylko rozwiązanie dla osób, które już mają takie problemy zdrowotne. Ocet jabłkowy można też pić profilaktycznie.
"Ja takich problemów nie mam i mieć bym nie chciała, dlatego sięgam po taki napój. Uwielbiam jego smak" - zaznacza prof. Stachowska.
Dodaje, że bardzo lubi i chętnie pije także inne octy m.in. z wiśni i granata. "To świetny sposób na rozpoczęcie każdego dnia" - zachęca prof. Stachowska.
2. Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Przygotowanie octu jabłkowego w domu nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 1 kg jabłek (najlepsze to: papierówki, antonówki, renety),
- 1 l letniej przegotowanej wody,
- 5 łyżek stołowych cukru.
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy ćwiartki i wkładamy do dużego słoika. Zalewamy przegotowaną, ostudzoną i osłodzoną wodą.
Słoik przykrywamy gazą i przewiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne miejsce. Podczas całego procesu jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody inaczej może się pojawić pleśń i ocet trzeba będzie wyrzucić.
Aby jabłka nie wypływały, można na nie położyć szklankę albo niewielki talerzyk, ale w taki sposób, by zaczyn miał dopływ tlenu, co umożliwi bakteriom octowym prawidłowe funkcjonowanie.
Samo nastawienie octu zajmie nam około 10-15 minut. Dłużej potrwa proces fermentacji - z reguły od 2 do 5 tygodni.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl