Zdetronizuje zieloną herbatę? Naukowcy zlecają pić nawet sześć filiżanek dziennie
O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się od dawna, jednak okazuje się, że nie tylko zielona, ale i czarna jest godna uwagi. Według najnowszych badań kilka filiżanek tego napoju dziennie może chronić przed groźnym zwapnieniem aorty brzusznej, które jest ściśle powiązane ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego.
1. Te fitozwiązki to skarbnica zdrowia
Naukowcy z Edith Cowan University (ECU) odkryli, że korzyści ze spożywania flawonoidów są większe, niż dotychczas przypuszczano. Flawonoidy to duża grupa fitozwiązków: izoflawony, flawonole i flawonole, flawony i flawanony oraz antocyjany występują w szeregu warzyw oraz owoców i innych produktach pochodzenia roślinnego. Szeroko zakrojone badania potwierdzają, że mogą działać przeciwutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie czy przeciwmiażdżycowo.
Na łamach "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dr Ben Parmenter, główny autor badań z ECU Nutrition and Health Innovation Research Institute przyznał, że choć istnieje wiele źródeł flawonoidów, to niektóre szczególnie w nie obfitują.
"Głównymi składnikami są zazwyczaj czarna lub zielona herbata, jagody, truskawki, pomarańcze, czerwone wino, jabłka, rodzynki, winogrona i ciemna czekolada" – przyznał.
2. Herbata a zwapnienie aorty brzusznej
Pod lupę naukowcy wzięli szczególnie dwa związki – flawan-3-ole i flawonole. Okazało się, że mogą one zmniejszać ryzyko zwapnienia aorty brzusznej (ang. abdominal aortic calcification, AAC). Aorta brzuszna jest największą tętnicą w organizmie, której zadaniem jest dostarczenie natlenowanej krwi z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Do jej zwapnienia prowadzi najczęściej miażdżyca, w wyniku której w ścianie aorty odkładane są blaszki miażdżycowe. W zależności od tego, w którym miejscu i jak rozległe jest zwapnienie, może dojść do niedokrwienia kończyny czy narządów wewnętrznych, zaburzeń pracy serca czy niewydolności nerek. Eksperci z ECU zwracają uwagę, że AAC jest predyktorem takich incydentów zdrowotnych jak zawał serca czy udar mózgu, a także demencji w późniejszym wieku.
W badanej kohorcie, jak się okazało, źródłem flawan-3-oli i flawonoli była czarna herbata. Grupa, która spożywała od dwóch do sześciu filiżanek herbaty dziennie, miała o 16-42 proc. niższe ryzyko wystąpienia zwapnienia aorty brzusznej niż osoby, które herbaty nie piły.
"AAC jest głównym predyktorem zdarzeń związanych z chorobami naczyniowymi, a to badanie pokazuje, że spożycie flawonoidów, które mogą chronić przed AAC, jest łatwo osiągalne w diecie większości ludzi" – mówi autor badania, dodając, by źródeł tych flawonoidów szukać poza herbatą, jeśli za nią nie przepadamy.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- Flawonoidy na pobudzenie testosteronu. Sprawdź, gdzie możesz je znaleźć (WIDEO)
- Czarna herbata - naturalny filtr przeciwsłoneczny, zapobiega starzeniu się skóry, profilaktyka raka, zwalcza nadmierną potliwość
- 4 filiżanki kawy lub 1 filiżanka ziołowej herbaty ochronią twoją wątrobę przed groźną chorobą