Trwa ładowanie...

Zdetronizuje zieloną herbatę? Naukowcy zlecają pić nawet sześć filiżanek dziennie

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się od dawna, jednak okazuje się, że nie tylko zielona, ale i czarna jest godna uwagi. Według najnowszych badań kilka filiżanek tego napoju dziennie może chronić przed groźnym zwapnieniem aorty brzusznej, które jest ściśle powiązane ze zdrowiem układu sercowo-naczyniowego.

spis treści

1. Te fitozwiązki to skarbnica zdrowia

Naukowcy z Edith Cowan University (ECU) odkryli, że korzyści ze spożywania flawonoidów są większe, niż dotychczas przypuszczano. Flawonoidy to duża grupa fitozwiązków: izoflawony, flawonole i flawonole, flawony i flawanony oraz antocyjany występują w szeregu warzyw oraz owoców i innych produktach pochodzenia roślinnego. Szeroko zakrojone badania potwierdzają, że mogą działać przeciwutleniająco, antynowotworowo, przeciwzapalnie czy przeciwmiażdżycowo.

Zobacz film: "Herbata zmniejsza ryzyko Alzheimera"

Na łamach "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dr Ben Parmenter, główny autor badań z ECU Nutrition and Health Innovation Research Institute przyznał, że choć istnieje wiele źródeł flawonoidów, to niektóre szczególnie w nie obfitują.

"Głównymi składnikami są zazwyczaj czarna lub zielona herbata, jagody, truskawki, pomarańcze, czerwone wino, jabłka, rodzynki, winogrona i ciemna czekolada" – przyznał.

2. Herbata a zwapnienie aorty brzusznej

Pod lupę naukowcy wzięli szczególnie dwa związki – flawan-3-ole i flawonole. Okazało się, że mogą one zmniejszać ryzyko zwapnienia aorty brzusznej (ang. abdominal aortic calcification, AAC). Aorta brzuszna jest największą tętnicą w organizmie, której zadaniem jest dostarczenie natlenowanej krwi z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Do jej zwapnienia prowadzi najczęściej miażdżyca, w wyniku której w ścianie aorty odkładane są blaszki miażdżycowe. W zależności od tego, w którym miejscu i jak rozległe jest zwapnienie, może dojść do niedokrwienia kończyny czy narządów wewnętrznych, zaburzeń pracy serca czy niewydolności nerek. Eksperci z ECU zwracają uwagę, że AAC jest predyktorem takich incydentów zdrowotnych jak zawał serca czy udar mózgu, a także demencji w późniejszym wieku.

Flawonoidy w czarnej herbacie mogą wpływać dobroczynnie na zdrowie
Flawonoidy w czarnej herbacie mogą wpływać dobroczynnie na zdrowie (Getty Images)

W badanej kohorcie, jak się okazało, źródłem flawan-3-oli i flawonoli była czarna herbata. Grupa, która spożywała od dwóch do sześciu filiżanek herbaty dziennie, miała o 16-42 proc. niższe ryzyko wystąpienia zwapnienia aorty brzusznej niż osoby, które herbaty nie piły.

"AAC jest głównym predyktorem zdarzeń związanych z chorobami naczyniowymi, a to badanie pokazuje, że spożycie flawonoidów, które mogą chronić przed AAC, jest łatwo osiągalne w diecie większości ludzi" – mówi autor badania, dodając, by źródeł tych flawonoidów szukać poza herbatą, jeśli za nią nie przepadamy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Czarna herbata jest cennym źródłem flawonoidów
Czarna herbata jest cennym źródłem flawonoidów (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.