Zdrowa dieta roślinna ważna w walce z COVID-19. Diametralnie minimalizuje ryzyko ciężkiego przebiegu

Kolejne badania dowodzą, że dieta ma ogromny wpływ na przebieg COVID-19. - Typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać - wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Sprawdziliśmy z ekspertami, w jaki sposób oprócz zaszczepienia się można przygotować swój organizm na zderzenie z czwartą falą COVID-19.

Zdrowa dieta roślinna kluczem w walce z COVID-19. Potwierdzają to badaniaZdrowa dieta roślinna kluczem w walce z COVID-19. Potwierdzają to badania
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Dieta ma wpływ na przebieg COVID-19

Na łamach "BMJ Gut" ukazał się raport dotyczący tego, jak dieta może wpływać na ryzyko zachorowania i ciężkiego przebiegu COVID-19. Autorzy badania we wstępie podkreślili to, co wiemy od dawna: niezdrowy styl życia jest powiązany z ryzykiem zachorowania i ciężkiego przebiegu COVID-19. Naukowcy dodają, że wciąż mamy za mało danych dotyczących jednego z kluczowych elementów stylu życia, czyli diety.

Do oceny jej wpływu na COVID-19 wykorzystano dane 592 571 osób, które zostały zebrane jeszcze przed pandemią. Wśród badanych przeprowadzono ankiety dotyczące m.in. częstotliwości spożywania posiłków i ich walorów zdrowotnych, rozumianych jako spożywanie przede wszystkim warzyw i owoców.

Uczestników zapytano, jak często spożywali porcję każdego z wymienionych produktów w ciągu tygodnia. Odpowiedzi miały osiem kategorii częstotliwości, od "rzadko lub nigdy" do "pięć lub więcej razy dziennie". Jakość diety oceniano ilościowo przy użyciu zwalidowanego wyniku hPDI (healthy Plant Based Diet). Aby obliczyć hPDI, 27 produktów spożywczych połączono w 14 grup żywnościowych. Do tego wzięto pod uwagę wytyczne dotyczące żywienia z Wielkiej Brytanii.

Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

Dieta roślinna może wspierać naszą odporność i zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji
Dieta roślinna może wspierać naszą odporność i zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji © Getty Images

Wnioski? Bardzo budujące – wysoki udział w diecie pokarmów pochodzenia roślinnego (zwłaszcza warzyw) szedł w parze z niższym o 9 proc. ryzykiem zachorowania na COVID-19. Dieta roślinna niwelowała również ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji aż o 41 proc. w porównaniu z ankietowanymi deklarującymi mniej zdrową dietę.

- To badanie jednoznacznie pokazało, że zdrowy styl życia (choć naukowcy skupili się wyłącznie na jednym jego aspekcie) zmniejsza ryzyko zjawisk związanych z chorobami – powiedział w rozmowie z WP abcZdrowie dr Bartosz Fiałek, reumatolog i popularyzator wiedzy medycznej.

Istotne jest, że związek zdrowej diety z niższym ryzykiem infekcji i jej ciężkiego przebiegu był bardziej widoczny w krajach o niższym statusie socjo-ekonomicznym. Mimo to trzeba przyznać, że dieta ma bezpośredni wpływ na układ immunologiczny każdego człowieka.

- Jeśli będziemy się dobrze, zdrowo odżywiać, zmniejszymy ryzyko wystąpienia różnego typu infekcji, a w razie ich wystąpienia, nasz organizm będzie zdolny do szybszego ich zwalczenia niż w przypadku osób, które prowadzą niezdrowy tryb życia, czyli m.in.: nie uprawiają sportu, stosują używki czy jedzą niezdrowo – tłumaczy ekspert.

Jak dieta wpływa na układ immunologiczny?

To nie pierwsze badanie potwierdzające wpływ określonego typu diety na infekcję spowodowaną wirusem SARS COV-2.

Wcześniej "BMJ Nutrition, Prevention & Health" opublikował wynik pracy badaczy porównujących dietę 2884 lekarzy i pielęgniarek z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Włoch i USA. Były to grupy medyków szczególnie narażonych na zachorowanie na COVID-19. Analiza 568 ankietowanych, którzy mieli pozytywny wynik w kierunku SARS-CoV-2, wykazała o ponad 70 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia umiarkowanego oraz ciężkiego przebiegu infekcji u osób na diecie roślinnej. W przypadku pescowegetarian, czyli ankietowanych deklarujących wyłączenie z diety mięsa (poza rybami), ryzyko takich zdarzeń było niższe o niespełna 60 proc.

Dlaczego tak się dzieje? Składniki pokarmowe wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego – w tym jelit, w którym tkwi sedno naszej odporności. Układ pokarmowy zawiera nieprzeliczone komórki aktywne odpornościowo.

Tkanka limfoidalna – to z niej w życiu płodowym powstają komórki układu odpornościowego – jest wrażliwa na niedobory energetyczne. Te z kolei mogą powodować zmniejszenie liczby limfocytów i zaniku grasicy, odpowiedzialnej za selekcję i rozwój limfocytów T.

To wszystko sprawia, że dieta ma kluczowy wpływ na układ immunologiczny.

- Jest to ogromna zależność. Oczywiście na odporność wpływa nie tylko dieta, ale również sen, stres czy umiarkowana aktywność fizyczna (w przeciwieństwie do nadmiernej, która osłabia komórki odpornościowe). W przypadku stresu – krótkotrwały stres pobudza odporność, ale długotrwały osłabia układ odpornościowy – wylicza w rozmowie z WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, autorka wielu publikacji dotyczących diety w chorobach.

Dlaczego dieta roślinna?

Do badań nawiązał także Maciej Roszkowski, psychoterapeuta i popularyzator wiedzy o COVID-19, podkreślając, że dieta roślinna jest mu bliska od lat.

"Jedną z ważniejszych zmian, jakie możemy wprowadzić, jest zmiana naszej diety. Spożywanie posiłków z dużą ilością mięsa, smażonych, mocno przetworzonych i pełnych tłuszczu i cukrów, to prosta droga do zwiększenia ryzyka różnego rodzaju nowotworów, problemów z układem krążenia czy, jak pokazuje badanie z BMJ, do większego ryzyka infekcji COVID, a zwłaszcza jego ciężkiego przebiegu" – napisał na swoim Facebooku Maciej Roszkowski.

- Badania pokazują, że typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać. Chodzi m.in. o witaminę C, która głównie znajduje się w surowych warzywach, witaminę A i E, witaminy z grupy B, selen oraz cynk, kwasy OMEGA-3, błonnik – to one budują naszą odporność – tłumaczy dr Stolińska.

Gdzie ich należy szukać? Przede wszystkim w warzywach i owocach.

- Polecam zielone warzywa liściaste z uwagi na chlorofil, witaminę C i działanie przeciwzapalne, tak samo jak fioletowe owoce, które zawierają polifenole. Pełnoziarniste produkty zbożowe z uwagi na błonnik, tłuste ryby morskie lub orzechy włoskie czy olej rzepakowy i lniany. To ze względu na kwasy OMEGA-3. Myślę, że wymieniłabym tu także przyprawy o działaniu przeciwzapalnym – oregano, tymianek, imbir, kurkuma, cynamon, chili – wylicza ekspertka.

Dietetyczka przyznaje, że sama pozostaje na diecie roślinnej od lat, zna również wiele osób, w tym jej pacjentów, którzy potwierdzają poprawę odporności spowodowaną zdrową dietą, która wyklucza mięso.

- O mięsie w diecie mówimy w kontekście prozapalności – produkty pochodzenia zwierzęcego wytwarzają wolne rodniki tlenowe, osłabiają organizm. To jest teraz główną przyczyną pojawiania się różnego rodzaju chorób – ostrzega dr Stolińska.

Czego jeszcze powinniśmy unikać?

- Tego w naszej diecie nie brakuje – nasycone kwasy tłuszczowe, cukier, który należy do produktów najbardziej prozapalnych, ale też białko. Jesteśmy nim mocno obciążeni, a badania jednoznacznie pokazują, choć wciąż za mało jeszcze się o tym mówi, że zarówno niedobór, jak i nadmiar białka w diecie jest bardzo niezdrowy i skraca życie – dodaje ekspertka.

Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z mięsa?

Czy zatem, aby ochronić się przed COVID-19, powinniśmy wyeliminować mięso z diety?

- Niekoniecznie. Ale serce mnie boli, gdy widzę w sklepie tę obfitość. Wędliny, parówki, kiełbasy, golonka. To ludzie jedzą najczęściej. Na dobrej jakości mięso trzeba mieć pieniądze, więc wielu wybiera przetworzone wyroby mięsne – mówi dr Stolińska.

Tymczasem zdaniem ekspertki, zdrowa dieta, tak istotna zwłaszcza w dobie pandemii, nie musi oznaczać konieczności przejścia na weganizm.

- Są drogi pośrednie – np. fleksitarianizm. To zdrowe podejście – ograniczenie mięsa. Gdy pozwalamy sobie na mięso, to nie na parówkę, ale na coś wyższej jakości. To jest w porządku, w wielu aspektach fleksitarianizm jest obecnie jedną z najlepszych diet na świecie - wyjaśnia ekspertka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka