Trwa ładowanie...

Zdrowe słodycze – wybór, przepisy

Avatar placeholder
12.04.2021 10:28
Zdrowe słodycze – wybór, przepisy
Zdrowe słodycze – wybór, przepisy

Zdrowe słodycze mogą być zdrowszą alternatywą dla standardowych słodyczy, pełnych cukrów prostych. Cukier wpływa bardzo niekorzystnie na zdrowie i sylwetkę każdego człowieka. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że cukier znajduje się w bardzo wielu produktach i nieświadomie go pochłaniają. Jeżeli uwielbiamy słodkości i nie wyobrażamy sobie bez nich dnia, to bardzo dobrym wyborem będą zdrowe słodycze, które można przygotować samodzielnie, a przy tym jeść zdrowo.

spis treści

1. Jakie słodycze są zdrowe

Zdrowe słodycze stają się coraz bardziej popularne. W mediach zdrowy tryb życia jest bardzo mocno propagowany, dlatego dużo ludzi zwraca uwagę na to, co je i jak ćwiczy.

Tradycyjne słodycze przepełnione są cukrem i substancjami konserwującymi, czyli niezdrowymi dodatkami, które mają utrzymać słodkości w dobrym stanie na długie miesiące. Może warto zadbać o zdrowie i postawić na świeżość i jakość?

Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie życia bez orzechowego batonika, pełnego cukrów i tłuszczów, to niech go zrobi sam, w zdrowszej wersji. Zdrowe słodycze można przygotowywać nie tylko z owoców albo również z warzyw. Istnieje bardzo wiele przepisów na zdrowsze ciasta przygotowane na bazie fasoli, cukinii czy nawet buraka. Wbrew pozorom te zdrowe słodkości są naprawdę pyszne, a ich smak zaskoczy niejednego łasucha.

Zobacz film: "Pudding chia i inne zdrowe słodycze"
8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy
8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy [9 zdjęć]

Smak cukru sprawia, że w organizmie wytwarzają się endorfiny, które nas relaksują i wytwarzają naturalne

zobacz galerię

2. Przepisy na zdrowe słodycze

Poniżej znajduje się kilka pomysłów na zaskakujące i zdrowe słodycze:

Ciasto z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli bez cukru;
  • 6 łyżek kakao bez cukru;
  • 4 jajka;
  • 3 duże banany;
  • 4 łyżki oleju kokosowego;
  • 4 łyżki miodu lub pół szklanki ksylitolu;
  • pół szklanki mleka roślinnego;
  • czekolada gorzka.

Przygotowanie:

  1. Ciasto - na początku włączamy piekarnik na 180 st. Fasolę dokładnie opłukujemy i wsypujemy do dużej miski, dodajemy 4 całe jajka, 4 łyżki kakao, banany, olej kokosowy i miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej zblendować), muszą tworzyć jednolitą masę bez grudek. Całość przelewany do foremki i wstawiamy do piekarnika na godzinę.

  2. Polewa - w małym garnuszku podgrzewany mleko roślinne, 2 łyżki kakao oraz rozpuszczamy czekoladę. Po ostygnięciu polewamy polewą ciasto.

Domowy baton Snickers

Składniki:

  • 6 łyżek masła orzechowego bez cukru (nerkowce, migdały);
  • 4 łyżki miodu;
  • 3 łyżki mąki kokosowej;
  • 4 łyżki oleju kokosowego;
  • puszka mleka kokosowego;
  • sól;
  • 2 łyżki cukru kokosowego;
  • garść orzechów ziemnych albo nerkowców;
  • gorzka czekolada;
  • kilka daktyli.

Przygotowanie:

  1. Nugat - masło z orzechów, miód oraz 3 łyżki oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli składniki się połączą, możemy dodać mąkę kokosową. Całość łączymy w jednolitą masę. Przelewamy do prostokątnej foremki i wstawiamy do zamrażarki.

  2. Karmel - cukier kokosowy oraz mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu do roztopienia się cukru. Dodajemy ulubione orzeszki. Gdy masa całkowicie wystygnie, wlewamy ją na spód nugatowy. Taką masę pozostawiamy do całkowitego stwardnienia. Masa powinna dać się pokroić.

  3. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego oraz czekoladę, można dodać szczyptę soli. W ostudzonej masie zamaczamy pokrojone na kawałki batony i odstawiamy do całkowitego stwardnienia.

Słodki krem z awokado

Składniki:

  • jedno duże, dojrzałe awokado;
  • pół szklaki kakao bez cukru;
  • dwie łyżki miodu;
  • odrobinę mleka roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Obieramy i wyciągamy pestkę z awokado. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej jest je zmiksować. Powstałą masę przelewamy do misek i podajemy. Dobrze smakuje schłodzona.

Musisz to wiedzieć

Wykonanie zdrowych słodyczy nie jest trudne. Do wykonania zdrowych słodyczy można użyć niemalże każdego warzywa albo owocu, wystarczy umiejętnie połączyć ze sobą składniki, a można stworzyć naprawdę zaskakująco zdrową i pyszną słodkość. Warto jest dbać o zdrowie, jeść zdrowo i stosować zdrowe zamienniki. Zdrowe słodycze dostarczą organizmowi wielu składników odżywczych, a równocześnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Zdrowo, może znaczyć smacznie!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze