3 z 7Awokado zamiast masła
Masło masłu nierówne – to oczywiste. Skład większości z tych obecnych na rynku stanowi jednak tłuszcz zwierzęcy zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, które, zwiększając poziom cholesterolu, odpowiadają za powstawanie niebezpiecznych zmian miażdżycowych. To także źródło sporej liczby kalorii – około 700 w 100 gramach. Świetną alternatywą jest awokado.
Nie bez przyczyny owoc uważany za jeden z najzdrowszych na świecie nazywany jest maślanym – dzięki swojej konsystencji świetnie sprawdza się w roli smarowidła. Chociaż miąższ owocu jest dość oleisty i tłusty, a co za tym idzie dość kaloryczny, wykazuje właściwości całkiem odmienne niż masło, stanowiąc skuteczne narzędzie w walce ze wspomnianym cholesterolem.
Awokado to ponadto prawdziwa kopalnia substancji odżywczych. Zawiera potas, likopen, luteinę, witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B, które, dzięki wspomnianemu tłuszczowi, sprawniej zostają wchłonięte przez organizm.