Zdrowotne właściwości kawy zależą od jej rodzaju. Sprawdź, którego koniecznie unikać
Kawa przez lata nie cieszyła się dobrą reputacją. Posądzano ją o właściwości uzależniające i niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania sugerują jednak, że nie taka kawa straszna, jak ją malują.
- W nowej piramidzie zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia kawa występuje obok herbaty i wody. Jest traktowana jako napój, który w zdrowej diecie może się znaleźć - mówi dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery.
Z badań duńskich naukowców wynika, że picie 2-3 filiżanek kawy dziennie, może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kawa poprawia krążenie krwi, dodaje energii, wpływa pozytywnie na pracę serca i wątroby.
Jednak nie każdy rodzaj kawy jest tak samo zdrowy. Niektóre gatunki, mimo że w nazwie mają ''kawa'', to są jedynie napojem o takim smaku.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Produkty zakazane po pięćdziesiątce. Niszczą wątrobę, osłabiają pracę mózgu
Kawa parzona bez filtra
Popularna ''kawa po turecku'', która nie ma nic wspólnego z oryginalnym sposobem parzenia tego typu kawy, nie należy do najzdrowszych. Osoby zagrożone chorobą niedokrwienną serca powinny ograniczać jej spożycie.
- Kawa parzona bez filtra zawiera związki, które podnoszą poziom złego cholesterolu i homocysteiny we krwi - tłumaczy dietetyczka.
Osoby o słabym sercu powinny albo unikać kawy, albo pić (w niewielkich ilościach) taką z ekspresu, filtrowaną lub dobrą jakościowo kawę rozpuszczalną. Jak ją rozpoznać?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kawa rozpuszczalna nie taka zła
Kawa rozpuszczalna również przez wiele lat nie cieszyła się dobrą opinią. Jak przekonuje jednak dietetyczka, jeśli jest dobra jakościowo, to nie jest szkodliwa dla zdrowia.
Kawa rozpuszczalna powstaje ze zmielonych ziaren kawy, które zaparza się w niewielkiej ilości wody. Uzyskuje się w ten sposób mocny ekstrakt, który następnie się suszy.
- Najlepsza kawa rozpuszczalna to kawa liofilizowana. Jest ona suszona w odpowiednim ciśnieniu i przy niskiej temperaturze. To bardzo dobry sposób odparowania wody - mówi Jarzynka-Jendrzejewska.
Co ważne, kawa rozpuszczalna zawiera nawet 2 razy mniej kofeiny niż kawa mielona. Jest też łagodniejsza w smaku.
Dobrej jakości kawa rozpuszczalna to w 100 proc. kawa naturalna, bez żadnych dodatków, w tym emulgatorów, tłuszczów trans i konserwantów.
Nie mamy jednak dobrych wiadomości dla osób, które lubią kawy typu ''2w1'' i ''3w1''.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kawa 3w1 – cukrowa bomba
Saszetki z napisem ''kawa 3w1'' znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, na stacji benzynowej i w drogerii. To szybki i łatwy sposób na przygotowane aromatycznego napoju.
Jeśli jednak przyjrzymy się składowi produktu, szybko odkryjemy, że kawa nie jest głównym składnikiem. Co przeważa?
- Na pierwszym miejscu w składzie cukier i syrop glukozowy. Kawy zwykle jest tam bardzo niewiele. Tego napoju w ogóle nie powinno nazywać się kawą - przekonuje dietetyczka.
Oprócz dawki cukru i znikomej ilości kawy, w składzie znajdziemy również inne niebezpieczne związki, których nie powinno tam być.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kawa 3w1 – tłuszcze utwardzone i emulgatory
Saszetki z kawą ''3w1'' mają bardzo skomplikowany skład.
- W składzie znajdziemy roślinne tłuszcze utwardzone, emulgatory, mleko w proszku, substancje przeciwzbrylające, stabilizatory. Zdarza się nawet dodatek soli. Bardzo dużo zupełnie zbędnych substancji – wymienia Jarzynka-Jendrzejewska.
Szczególną uwagę dietetyczka zwraca na tłuszcze utwardzone. To najbardziej szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Ich nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.
Wszystkie te dodatkowe substancje mają za zadanie sprawić, że proszek nie zbryli się i rozpuści pod wpływem wody.
- Niezależnie od tego jaka kawa została użyta do przygotowania proszku, napoje kawowe typu ''3w1'' nie są dobre dla zdrowia.
Zamiast kupować kawę w saszetkach lepiej wybrać rozpuszczalną lub z ekspresu. Ważne, aby pamiętać, że nawet w kawiarni można wpaść w pułapkę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Podwójne espresso z bitą śmietaną i sosem karmelowym
Nic tak dobrze nie budzi nas rano jak aromatyczna kawa świeżo zaparzona w ekspresie. Warto jednak pamiętać, że o właściwościach zdrowotnych kawy decydują też dodatki.
- Duża kawa z dodatkiem bitej śmietany, mleka, śmietanki i smakowych sosów może mieć od 300 do nawet 500 kcal, czyli tyle co pełnowartościowy obiad. Przy czym nie traktujemy tego jako posiłek tylko napój - dodaje Jarzynka-Jendrzejewska.
Naturalna kawa ma dużo właściwości prozdrowotnych, a pita z umiarem nie powinna nam zaszkodzić. Kluczem jest wybieranie kawy dobrej jakościowo i nie przesadzanie z dodatkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl