Produkty pełne cukru. To nie tylko słodycze
Dietetycy alarmują – cukier jest niemal wszędzie. Producenci wiedzą, że białe kryształki uzależniają. Właśnie dlatego znajdziemy go obecnie w wielu produktach.
Nie chodzi tutaj tylko o słodycze. O zawartości cukru w czekoladzie, cukierkach czy lizakach wiemy wszyscy.
Okazuje się jednak, że kilka łyżek cukru zawiera... zwykły jogurt owocowy. Chociaż w reklamach słyszymy, że są pełne zdrowego mleka i dużych kawałków owoców, prawda jest inna. W składzie przeciętnego jogurtu owocowego znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje zagęszczające, mleko w proszku, aromaty i barwniki.
Gdzie jeszcze jest trująca słodycz?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wyrzuć z diety, a cholesterol szybko spadnie. W dodatku zgubisz oponkę
Pełne cukru
Dietetycy alarmują – cukier jest niemal wszędzie. Producenci wiedzą, że białe kryształki uzależniają. Właśnie dlatego znajdziemy go obecnie w wielu produktach.
Nie chodzi tutaj tylko o słodycze. O zawartości cukru w czekoladzie, cukierkach czy lizakach wiemy wszyscy.
Okazuje się jednak, że kilka łyżek cukru zawiera... zwykły jogurt owocowy. Chociaż w reklamach słyszymy, że są pełne zdrowego mleka i dużych kawałków owoców, prawda jest inna. W składzie przeciętnego jogurtu owocowego znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje zagęszczające, mleko w proszku, aromaty i barwniki.
Gdzie jeszcze jest trująca słodycz?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Płatki śniadaniowe i smakowe mleko
Kolejną cukrową bombą są smakowe mleka, które tak często kupujemy dzieciom. Wiele osób myśli, że to zwykłe mleko krowie z dodatkiem naturalnego barwnika.
W rzeczywistości to produkt pełen cukru, substancji zagęszczających i sztucznych aromatów. Ma dwukrotnie więcej białych kryształków niż zwykłe mleko.
Według producentów, najlepszym pomysłem na śniadanie jest miska pełna płatków kukurydzianych zalanych mlekiem lub jogurtem. Warto jednak pamiętać, że w opakowaniu płatków bądź musli skrywa się kilka łyżeczek cukru.
W niektórych biała trucizna znajduje się w składzie na drugim miejscu, zaraz po ziarnach kukurydzy. Dodatkiem są: syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i fosforany sodu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kromka z konfiturą i kakao
Często zdarza ci się jeść kromkę z konfiturą? To kolejne źródło cukrów. Zarówno w dżemach, jak i w konfiturach, które możemy kupić w sklepach, znajduje się kilka łyżek cukru i dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, gumy guar i gumy ksantanowej.
Na szczęście nie wszystkie słoiczki z konfiturami są złe. Niektórzy producenci dodają do nich tylko odrobinę cukru trzcinowego bądź syropu z agawy. Warto czytać skład.
Do kromki z konfiturą idealnie pasuje kubek gorącego kakao. Tutaj też radzimy uważać. Opakowania z kakao (a raczej napojami kakaowymi) polecanymi dla dzieci zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fosforan potasu i substancje przeciwzbrylające.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Keczup
Wydaje ci się, że keczup dodawany do kanapek to sam sos pomidorowy? Niekoniecznie. W produktach tego typu znajdziemy cukier, skrobię, mąkę, stabilizatory, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt drożdżowy, gumę guar i gumę ksantanową.
Już dwie łyżki keczupu zawierają łyżkę cukru. Gdy jemy pizzę, na takiej ilości się nie kończy. Dostarczamy więc organizmowi kilka łyżek białej trucizny dodatkowo.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Suszone owoce i napoje
Czy wszystkie suszone owoce dostępne w sklepach są zdrowe? Niekoniecznie. Chociaż bakalie zawierają wiele witamin i składników mineralnych, w ich składzie znajdziemy też spore dawki cukru.
Dodatkowo w składzie suszonych śliwek, moreli czy orzechów mamy także olej i tłuszcz palmowy oraz substancje konserwujące. Spożywane w zbyt dużych ilościach mogą więc przynieść niekorzystne skutki.
A co z napojami owocowymi? One również zawierają cukier. Oprócz soku w składzie mamy: wodę, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulatory kwasowości i aromaty. Szklanka napoju może mieć nawet 2 łyżki cukru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.