Zielone koktajle - zdrowy chlorofil, składniki odżywcze, przepisy
Zielone koktajle stały się bardzo popularne wśród osób dbających o zdrowe odżywianie i pragnących dostarczyć swojemu organizmowi wielu ważnych składników odżywczych. Popularne zielone koktajle łączą w sobie wszystko, co najlepiej działa na nasz organizm.
1. Co to jest zdrowy chlorofil?
Moda na zielone koktajle nie ustępuje, a na rynku dostępnych jest wiele książek z setkami przepisów na zielone koktajle. Książki z przepisami na zielone koktajle biją rekordy popularności, a oprócz samych przepisów zawierają także informacje na temat składników odżywczych i wpływu zielonych koktajli na zdrowie.
Do zalet zielonych koktajli należy bardzo duża zawartość chlorofilu, który jest składnikiem nadającym roślinom zielony kolor. Nie jest jednak tajemnicą, że chlorofil zawarty w zielonych koktajlach ma również zbawienny wpływ na nasze ciało, dotleniając je od wewnątrz i przyczyniając się do procesu odkwaszania.
Dzięki chlorofilowi zawartemu w zielonych koktajlach będziemy mogli oczyścić nasz organizm z toksyn, a także, ze względu na powinnowactwo chlorofilu z tlenem - zalkalizować, czyli odkwasić organizm. Chlorofil unieszkodliwia wiele toksycznych związków, które krążąc w naszej krwi przyczyniają się do problemów zdrowotnych.
Zielone koktajle zawierają bogactwo chlorofilu, ponieważ jest to substancja, którą zawiera każde zielone warzywo. Dzięki jego spożywaniu, będziemy mogli cieszyć się zdrowszym ciałem i dłuższym życiem, a także zmniejszymy ryzyko wystąpienia nowotworu. Chlorofil ma również silne działanie bakteriobójcze.
2. Składniki odżywcze zielonego koktajlu
Zielone koktajle są bardzo odżywcze i sycące, jednocześnie zawierając mało kalorii, ponieważ wytwarza się je głównie z zielonych warzyw lub dojrzałych owoców (również zielonych) z dodatkiem jogurtu naturalnego. Dzięki temu, zielone koktajle są świetnym elementem diety odchudzającej.
Składniki odżywcze zielonych koktajli to przede wszystkim różne enzymy, mikroelementy takie jak żelazo, magnez, potas, a także prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina K oraz, w zależności od użytych zielonych warzyw i owoców - białko pochodzenia roślinnego.
Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat
- Czy pełnowartościowe koktajle mogą zastąpić jedzenie? - odpowiada dr Krystyna Pogoń
- Dzienne zapotrzebowanie na białko. Czy koktajle są bezpieczne? - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy można pić koktajle białkowe podczas karmienia piersią? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
Zielone koktajle są lekkostrawne dla naszego żołądka, ponieważ duża porcja warzyw zostaje zblendowana na bardzo małe kawałki, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych i sprawia, że żaden z mikroelementów nie zmarnuje się.
Oprócz tego, zielone koktajle zawierają bardzo dużo błonnika, który pomaga w przypadku problemów z układem trawiennym, oczyszczając jelita i zapobiegając zaparciom. Zawartość błonnika wraz z niskokalorycznością sprawiają, że zielone koktajle są świetne dla osób odchudzających się.
2. Przepisy na zielone koktajle
Przepisy na zielone koktajle są bardzo różne, jednak sami możemy spróbować przygotować zielony koktajl wedle własnego uznania. Musimy jednak pamiętać, że przy robieniu zielonych koktajli powinniśmy używać dużo zielonych warzyw, takich jak szpinak, pietruszka, sałata, szczaw lub rukola. Możemy zmieszać je z owocami o aksamitnym, soczystym miąższu, dzięki czemu nasz zielony koktajl będzie smaczny.
Przygotowując zielone koktajle zmieniajmy zielone warzywa co pewien czas, aby dostarczyć organizmowi nowych witamin. Zielone koktajle najlepiej jest przygotowywać z dobrej jakości warzyw i owoców.
Do zielonego koktajlu dodać możemy również wodę lub jogurt naturalny aby sprawić, że będzie bardziej płynny. Owoce świetnie nadające się do zielonych koktajli to banan, truskawki lub awokado.