Trwa ładowanie...

Zielone warzywa: koper. Fragment książki "Jedz zielone"

Jedz zielone
Jedz zielone

Koper zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin (niacyna, pirydoksyna itp.) oraz błonnik pokarmowy, pomagających w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi.

1. Koperek - zawartość składników odżywczych

Liście kopru i nasiona zawierają wiele niezbędnych lotnych olejów, takich jak d-karwon, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen i mirystycyna.

Olejek eteryczny eugenol znajdujący się w koperku, w użyciu terapeutycznym stosowany jest jako środek miejscowo znieczulający i antyseptyczny. Stwierdzono także, że obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Koperek to dobre źródło:

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść koperek?"
  • witaminy A – 350 mcg
  • witaminy B1 – 0,23 mg
  • kwasu foliowego – 36 mcg
  • witaminy C – 31 mg
  • potasu – 394 mg
  • żelaza – 2,7 mg
  • cynku – 2,6 mg
  • manganu – 0,5 mg

Olej koperkowy, pozyskiwany z nasion kopru, ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, trawienne, dezynfekujące, galaktagogiczne (pomaga w wydzie-laniu mleka z piersi) i uspokajające.

Koper jest bogaty w wiele witamin, w tym kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę A, beta-karoten, witaminę C.

Jest dobrym źródłem minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej

zobacz galerię

2. Świeży koperek - jak wybrać

Świeży koper, jak również nasiona kopru są dostępne przez cały rok. Staraj się kupować świeże gałązki kopru, ponieważ ma on lepszy smak i jest bogaty w wiele witamin i przeciwutleniaczy.

Świeży koperek powinien mieć żywe, zielone gałązki i mocne łodygi. Powinien być też wolny od wszelkich oznak zepsucia lub żółknięcia.

Nasiona kopru używane są jako przyprawa. Dobrej jakości nasiona kopru uwalniają przyjemny, słodki i lekko pieprzny posmak po wtarciu w palce wskazujące i kciuki. W sklepach kupuj całe nasiona kopru zamiast proszku, ponieważ często mogą zostać zanieczyszczone innymi pikantnymi proszkami.

Nasiona można przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu w hermetycznych pojemnikach przez wiele miesięcy i rozdrabniać za pomocą młynka ręcznego.

Mielony koperkowy proszek powinien być przechowywany w lodówce w hermetycznych pojemnikach i powinien być użyty jak najwcześniej, ponieważ szybko traci smak.

Fragment pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze