Trwa ładowanie...

Zielone warzywa: koper. Fragment książki "Jedz zielone"

Koper zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin (niacyna, pirydoksyna itp.) oraz błonnik pokarmowy, pomagających w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść koperek?"

1. Koperek - zawartość składników odżywczych

Liście kopru i nasiona zawierają wiele niezbędnych lotnych olejów, takich jak d-karwon, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen i mirystycyna.

Olejek eteryczny eugenol znajdujący się w koperku, w użyciu terapeutycznym stosowany jest jako środek miejscowo znieczulający i antyseptyczny. Stwierdzono także, że obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Koperek to dobre źródło:

  • witaminy A – 350 mcg
  • witaminy B1 – 0,23 mg
  • kwasu foliowego – 36 mcg
  • witaminy C – 31 mg
  • potasu – 394 mg
  • żelaza – 2,7 mg
  • cynku – 2,6 mg
  • manganu – 0,5 mg

Olej koperkowy, pozyskiwany z nasion kopru, ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, trawienne, dezynfekujące, galaktagogiczne (pomaga w wydzie-laniu mleka z piersi) i uspokajające.

Koper jest bogaty w wiele witamin, w tym kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę A, beta-karoten, witaminę C.

Jest dobrym źródłem minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej...

zobacz galerię

2. Świeży koperek - jak wybrać

Świeży koper, jak również nasiona kopru są dostępne przez cały rok. Staraj się kupować świeże gałązki kopru, ponieważ ma on lepszy smak i jest bogaty w wiele witamin i przeciwutleniaczy.

Świeży koperek powinien mieć żywe, zielone gałązki i mocne łodygi. Powinien być też wolny od wszelkich oznak zepsucia lub żółknięcia.

Nasiona kopru używane są jako przyprawa. Dobrej jakości nasiona kopru uwalniają przyjemny, słodki i lekko pieprzny posmak po wtarciu w palce wskazujące i kciuki. W sklepach kupuj całe nasiona kopru zamiast proszku, ponieważ często mogą zostać zanieczyszczone innymi pikantnymi proszkami.

Nasiona można przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu w hermetycznych pojemnikach przez wiele miesięcy i rozdrabniać za pomocą młynka ręcznego.

Mielony koperkowy proszek powinien być przechowywany w lodówce w hermetycznych pojemnikach i powinien być użyty jak najwcześniej, ponieważ szybko traci smak.

Fragment pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.