Zielone warzywa: koper. Fragment książki "Jedz zielone"
Koper zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin (niacyna, pirydoksyna itp.) oraz błonnik pokarmowy, pomagających w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi.
1. Koperek - zawartość składników odżywczych
Liście kopru i nasiona zawierają wiele niezbędnych lotnych olejów, takich jak d-karwon, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen i mirystycyna.
Olejek eteryczny eugenol znajdujący się w koperku, w użyciu terapeutycznym stosowany jest jako środek miejscowo znieczulający i antyseptyczny. Stwierdzono także, że obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Koperek to dobre źródło:
- witaminy A – 350 mcg
- witaminy B1 – 0,23 mg
- kwasu foliowego – 36 mcg
- witaminy C – 31 mg
- potasu – 394 mg
- żelaza – 2,7 mg
- cynku – 2,6 mg
- manganu – 0,5 mg
Olej koperkowy, pozyskiwany z nasion kopru, ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, trawienne, dezynfekujące, galaktagogiczne (pomaga w wydzie-laniu mleka z piersi) i uspokajające.
Koper jest bogaty w wiele witamin, w tym kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę A, beta-karoten, witaminę C.
Jest dobrym źródłem minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.
2. Świeży koperek - jak wybrać
Świeży koper, jak również nasiona kopru są dostępne przez cały rok. Staraj się kupować świeże gałązki kopru, ponieważ ma on lepszy smak i jest bogaty w wiele witamin i przeciwutleniaczy.
Świeży koperek powinien mieć żywe, zielone gałązki i mocne łodygi. Powinien być też wolny od wszelkich oznak zepsucia lub żółknięcia.
Nasiona kopru używane są jako przyprawa. Dobrej jakości nasiona kopru uwalniają przyjemny, słodki i lekko pieprzny posmak po wtarciu w palce wskazujące i kciuki. W sklepach kupuj całe nasiona kopru zamiast proszku, ponieważ często mogą zostać zanieczyszczone innymi pikantnymi proszkami.
Nasiona można przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu w hermetycznych pojemnikach przez wiele miesięcy i rozdrabniać za pomocą młynka ręcznego.
Mielony koperkowy proszek powinien być przechowywany w lodówce w hermetycznych pojemnikach i powinien być użyty jak najwcześniej, ponieważ szybko traci smak.
Fragment pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.