Trwa ładowanie...

Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi i chronią przed rakiem

Avatar placeholder
28.11.2018 13:46
Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi
Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi (Zdjęcie autorstwa diogenes_3 / CC0 1.0)

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Co więcej, okazuje się również, że ich regularne spozycie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Warto włączyć tę odmianę ziemniaka do swojej diety, ale należy zadbać również o ich odpowiednie przygotowanie.

1. Ziemniaki a nadciśnienie

W badaniach, które przeprowadził profesor Joe Vinson z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, udział wzięło 180 osób z otyłością lub nadwagą. Uczestnicy doświadczenia spożywali od sześciu do ośmiu małych fioletowych ziemniaków ze skórką w porze lunchu lub kolacji przez okres czterech tygodni. U uczestników badania zaobserwowano obniżenie ciśnienia tętniczego zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego o odpowiednio 3,5 i 4,3 proc. Ponadto u żadnej osoby nie doszło do zwiększenia masy ciała.

Przeczytaj także:

7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?

Zobacz film: "Fioletowe warzywa i owoce, które pomagają walczyć z rakiem okrężnicy"

Fioletowe ziemniaki w porównaniu do białych i żółtych zawierają wyższe stężenie polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia choroby. Fioletowe ziemniaki są, podobnie jak kawa, bogate w specyficzne polifenole, głównie kwas chlorogenowy, który posiada zdolność obniżania ciśnienia tętniczego.

2. Ziemniaki a rak okrężnicy jelita grubego

Inne badanie pokazujące pozytywny wpływ fioletowych ziemniaków na nasze zdrowie trwało 13 tygodni. Uczestników podzielono na dwie grupy. Obydwie stosowały dietę wysokokaloryczną, ale tylko w jednej z grup w menu znalazły się fioletowe ziemniaki - pieczone lub w formie suplementu diety. Po zakończeniu badania u obydwu grup zmierzono poziom markerwów zwięzanych z rakiem okrężnicy jelita grubego. Okazało się, że poziom u osób suplementujących i jedzących fioletowe ziemniaki był sześć razy niższy niż u pozostałych uczestników badania.

3. Jak przyrządzać fioletowe ziemniaki?

W tym momencie być może zadajesz sobie pytanie, czy można bez ograniczeń jeść smażone ziemniaki fioletowe lub pod postacią frytek. Odpowiedź brzmi: nie! Smażenie ich w wysokiem temperaturze niszczy prozdrowotne polifenole, a w warzywach pozostają głównie skrobia, tłuszcz oraz sole mineralne. Jeśli fioletowe ziemniaki zostaną przygotowane w mikrofalówce lub upieczone dostarczą organizmowi bardzo mało kalorii, ale pod warunkiem, że nie dodasz do nich masła i skwarków.

W postaci naturalnej ziemniaki charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, cholesterolu oraz sodu, czyli składników, których nadmiar powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę. Ziemniaki bogate są w witaminy, sole mineralne (głównie potas) oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających – polifenole, które chronią komórki przed uszkodzeniem.

Sprawdź również:

Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?

Natomiast potas pomaga zachować równowagę wodną organizmu oraz reguluje ciśnienie krwi, chroniąc tym samym przed nadciśnieniem i obrzękami. Z kolei błonnik zawarty w ziemniakach nie tylko zapobiega zaparciom, ale pomaga także kontrolować wagę. Zastąpienie zwykłych ziemniaków fioletowymi pomoże sercu, pod warunkiem, że przygotowując z nich smaczne potrawy, będziemy omijać frytkownicę oraz tłuste dodatki.

Ziemniaki fioletowe są już dostępne w supermarketach, można je kupić na rynkach rolnych, jak również przez internet. Kilogram fioletowych ziemniaków kosztuje ok. 15 zł.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze