Trwa ładowanie...

Pomagają w utracie wagi? Nieoczekiwana zaleta ulubionego warzywa Polaków

Avatar placeholder
26.01.2025 19:44
Lubisz ziemniaki? Zdziwisz się z tej zalety
Lubisz ziemniaki? Zdziwisz się z tej zalety (Getty Images)

Ziemniaki są kojarzone głównie z kaloriami, ale to mit. Warzywo to jest nie tylko popularnym składnikiem diety Polaków, ale także przedmiotem badań naukowych. Ma zaskakujące właściwości zdrowotne i wspiera kontrolę wagi, więc warto przestać postrzegać je tylko jako źródło kalorii.

spis treści

1. Skrobia odporna przynosi korzyści

Ziemniaki długo miały "złą prasę" - warzywa kalorycznego, tuczącego i mało wartościowego. Głównym źródłem kalorii w ziemniakach jest skrobia, która w jelicie cienkim przekształcana jest w glukozę, dostarczając energii organizmowi, zwłaszcza mózgowi. Jednak nadmierne spożycie ziemniaków może prowadzić do odkładania się tłuszczu i nadwagi.

Ziemniaki mają nieoczekiwane korzyści. Ich skrobia jest tak mocno związana w cząsteczkach, że enzymy w jelicie cienkim nie są w stanie jej rozłożyć. Taka skrobia nazywana jest skrobią odporną (RS).

Przechodzi ona do jelita grubego, gdzie jest metabolizowana przez korzystne bakterie. Produkty tego procesu to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które częściowo nie są wchłaniane, co pomaga zmniejszyć całkowitą liczbę spożywanych kalorii.

Zobacz film: "Test majonezów. Oto jak poradzili sobie z nim w Białymstoku"

2. Ziemniaki to warzywo o dużym potencjale

Najwięcej skrobi odpornej znajduje się w gotowanych lub pieczonych ziemniakach, które zostały schłodzone. Przechowywanie ugotowanych ziemniaków w lodówce przez kilka godzin znacznie zwiększa ilość RS.

Ziemniaki to produkt o podwójnym potencjale. Zarówno surowe, jak i po schłodzeniu, mogą pozytywnie wpływać na zdrowie i wspierać kontrolę wagi. Zawierają przeciwutleniacze i dostarczają korzystnych witamin i minerałów, w tym witaminy C, B6 i potasu. Mogą również korzystnie wpływać na zdrowie układu trawiennego.

Ziemniaki to wszechstronne warzywo korzeniowe i podstawowy produkt spożywczy w wielu gospodarstwach domowych w Polsce. To podziemna bulwa, która rośnie na korzeniach rośliny Solanum tuberosum, jest stosunkowo tania, łatwa w uprawie i pełna różnorodnych składników odżywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze