Ziemniaki z szafranem
Ziemniaki wszystkim kojarzą się z tuczącym produktem, tymczasem z dodatków są jedne z najmniej kalorycznych – wyprzedzają kaszę i makarony. Poza tym są niezwykle zdrowe, bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta szafranu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki migdałów,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 kromka pszennego chleba.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ziemniaki wcześniej obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź je i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dopraw pieprzem, papryką i szafranem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć migdały, poszarpany w ręku chleb oraz czosnek i smaż, póki wszystkie składniki się nie zarumienią. Do mieszanki z patelni dodaj nieco wrzącej wody, aby nabrała postaci pasty. Polej nią ziemniaki, przykryj i schowaj do piekarnika na 45 minut. Następnie odkryj, przemieszaj i bez pokrywy piecz jeszcze 10 minut. Na sam koniec posyp pietruszką.
Komentarz:
Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C oraz w mniejszych ilościach A, B1, B2 czy PP. Trudno wyobrazić sobie nasza polską kuchnię bez ziemniaków. Do stołu i smacznego!