7 z 8Jak przygotować "złote mleko"?
Przygotowanie napoju jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Potrzebnych jest kilka składników, które bez trudu kupisz w dużym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Przyrządzanie należy rozpocząć od zrobienia pasty z kurkumy. Wystarczy pół szklanki przyprawy w proszku zmieszać z jedną szklanką wody i dodać do tego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż powstanie gęsta pasta. Po wystudzeniu przełóż ją do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Pasta z kurkumy to baza "złotego mleka". Aby je przygotować, należy rozpuścić łyżeczkę pasty w szklance ciepłego mleka – może być tradycyjne lub roślinne (np. sojowe, migdałowe). Do mikstury można dodać odrobinę miodu oraz łyżeczkę oleju kokosowego.
Gotowy napój to świetna baza do dalszych eksperymentów. Można do niego dodać cynamon, chili, imbir, wanilię – składniki te wpłyną nie tylko na doznania smakowe, ale również będą źródłem dodatkowych antyoksydantów. Ważne, aby nie zapomnieć o czarnym pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna wspomaga wchłanianie się ważnych składników do organizmu.