2 z 8Hummus z fasol
Hummus z fasoli - jest dobrym źródłem chudego białka i tłuszczu, pomagającego utrzymać zdrowy i pełny brzuch. Dodatkowo fasola jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i usuwa z organizmu zły cholesterol. Posiada również inhibitory proteaz, substancję będącą ważnym elementem w terapii nowotworowej.
Składniki:
1 szklankę ugotowanej fasoli (mrożona, suszona lub łuskana)
1 cytryna
4-5 łyżek pasty tahini
kilka łyżek wody (może być z gotowania fasoli)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
ząbek czosnku
kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji
Przygotowanie: W malakserze, połączyć jedną szklankę gotowanej fasoli z pastą tahini, dodać sok z cytryny i jeden ząbek czosnku. Miksować do uzyskana gładkiej konsystencji. Na końcu dodać dwie łyżki oliwy z oliwek i kilka łyżek wody, posolić i wymieszać wszystko razem.