3 z 8Masło orzechowe
Wiele marek produkujących masło orzechowe dodaje do niego dużo cukru i soli. Dzięki własnej produkcji masła, można kontrolować zawartość wszystkich składników i cieszyć się zdrową alternatywą na słodkie przekąski.
Składniki:
Do sporządzenia masła orzechowego możemy wykorzystać różne orzechy, np. orzechy arachidowe (ziemne), fistaszki, orzechy włoskie, laskowe, migdały i orzechy nerkowca.
Przygotowanie:
Przygotować orzechy, obrać ze skorupek i oczyścić. Następnie wysypujemy je na patelnię (bez oleju) i prażymy do momentu, aż się zarumienią. (etap ten możemy pominąć, jednak prażone orzechy smakują lepiej).Ostudzone orzechy stopniowo wrzucamy do blendera. Blendowanie orzechów zajmie dłuższą chwilę, musimy poczekać aż wydobędzie się z nich tłuszcz i zacznie się tworzyć gładka masa. Gdy masa jest gotowa, przekładamy ją do słoika. Nasze domowe, zdrowe masło orzechowe jest gotowe. Dla smaku możemy je trochę osolić, a dla lubiących słodszą wersję można osłodzić je stewią, ksylitolem bądź miodem.