4 z 8Kalafiorowy spód do pizzy
Ciasto do pizzy przygotowywane z białej mąki jest ubogie w błonnik, przez co szybko prowadzi do uczucia głodu. Używając kalafior, dodajemy posiłkowi nie tylko więcej błonnika, ale równeż dostarczmy naszemu organizmowi ważnych wartości odżywczych, np. indolo-3-karbinol (I3C), działający przeciwzapalnie, a także cholinę – witaminę z grupy B, która jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- szczypta soli, pieprz, opcjonalnie inne przyprawy do smak
Przygotowanie:
Surowy kalafior podziel na mniejsze części i wrzuć do blendera. Dodaj otręby i przyprawy – zmiksuj razem na jednolitą masę. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a następnie wylej na nią masę i równomiernie rozłóż. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut (spód musi lekko stwardnieć). Gotowe, teraz na ciasto możesz położyć wszystkie składnik, na które masz ochotę.