7 z 8Zupa krem pomidorowa z curry
Taka zupa to bogactwo witamin! W dodatku jest szybka i tania do przygotowania. Pomidory posiadają dużo witaminy C – duży pomidor (ok. 180g) pokrywa nasze dzienne na wtaminę C, aż w 60 proc. Znajduję się w nich również bardzo dużo witaminy B, E, K, PP, beta-karotenu, a także pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo i magnez. Co ciekawe, w pomdorach pojawiają się rzadko spotykane mikroelementy jakimi jest mangan, miedź i kobalt. Chili zaś swój ostry smak zawdzięcza substancji o nazwie kapsaicyna. Kapsaicyna stosowana jest w leczeniu problemów układu moczowego, pokarmowego, bólu mięśni, stawów, a nawet dolegliwości takich jak, kaszel i wymioty.
Składnik:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 kostka rosołowa lub suszone warzywa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie: Umyj pomidory, delikatnie natnij skórkę zalej wrzątkiem. Mocz we wrzątku około 1 minutę. Wylej wodę i obierz pomidory ze skórki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Gotuj około 3 minuty, a następnie dodaj pastę curry i pomidory. Gotuj bez przykrycia 20 min. Zdejmij z ognia i wszystko razem zblenduj. Gotowe.