Znajdują się w diecie każdego z nas. Mogą doprowadzić do zawału serca

Wysoka podaż czerwonego mięsa, tłuszczów nasyconych, w tym tłuszczów trans, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu to niejedyne czynniki związane z dietą, które wpływają destrukcyjnie na serce. W świetle najnowszych badań jest jeszcze jeden wysoce szkodliwy element diety – rafinowane węglowodany.

Przyczyniają się do przedwczesnej choroby wieńcowejPrzyczyniają się do przedwczesnej choroby wieńcowej
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Mogą prowadzić do przedwczesnej choroby wieńcowej

Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych na populacji irańskiej zostaną zaprezentowane podczas American College of Cardiology Middle East 2022. Wskazują one, że wysokie spożycie rafinowanych zbóż podnosi ryzyko przedwczesnego wystąpienia choroby wieńcowej – to jest u mężczyzn w wieku poniżej 55. roku życia i kobiet poniżej 65. roku życia. Z kolei wysokie spożycie zbóż pełnoziarnistych obniża to ryzyko, wykazując działanie protekcyjne na układ sercowo-naczyniowy.

Choroba wieńcowa ma związek z niedostatecznym ukrwieniem serca, a zatem i zaopatrzeniem w tlen serca, co wynika ze zwężenia światła tętnic obwodowych. Najczęściej podłożem niedokrwiennej choroby serca jest miażdżyca związana z odkładaniem blaszki w naczyniach, a to z kolei jest konsekwencją niewłaściwej diety.

Dlaczego ziarna rafinowane nam nie służą?

- Dietę, która obejmuje spożywanie dużej ilości niezdrowych i rafinowanych zbóż, można uznać za podobną do diety zawierającej dużo niezdrowych cukrów i olejów – mówi wprost dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei z Isfahan Cardiovascular Research Center i Cardiovascular Research Institute na Isfahan University of Medical Sciences w Isfahanie w Iranie oraz główny autor badania.

Leczenie chorób serca

Pełnoziarniste produkty wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
Pełnoziarniste produkty wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy © Pixabay

Rafinowane ziarna to te, które w procesie produkcji zostały oczyszczone z zarodków, otrębów oraz dobroczynnego błonnika. Biała mąka pozbawiona jest też minerałów oraz części witamin z grupy B.

Tymczasem od dawna wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ale też American Heart Association (AHA) mówią o tym, że węglowodany w diecie powinny w dużej mierze pochodzić od produktów pełnoziarnistych.

- Ponieważ coraz więcej badań wskazuje na wzrost spożycia rafinowanych ziaren na całym świecie, a także wpływ na ogólny stan zdrowia, ważne jest, abyśmy znaleźli sposoby zachęcania i edukowania ludzi w zakresie korzyści płynących ze spożywania pełnego ziarna – podkreśla dr Gaskarei.

- Taktyki, które powinniśmy rozważyć, obejmują edukowanie o lepszych wyborach żywieniowych w szkołach i kampanie skierowane do ogółu społeczeństwa prowadzone prostym, zrozumiałym dla wszystkich językiem. Powinniśmy o tym mówić także w programach telewizyjnych, na konferencjach medycznych i publikować jak najwięcej badań na ten temat. Lekarze muszą również prowadzić takie rozmowy ze swoimi pacjentami – dodaje.

Z badania płynie jasny wniosek – by cieszyć się zdrowym sercem, lepiej wykluczmy z diety słodkie wypieki piekarnicze, ciasta z cukierni, pizzę i makarony z białej mąki. W ich miejsce powinny pojawić się pieczywo z mąki razowej, makaron pełnoziarnisty czy otręby.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka