Znak, by natychmiast odstawić pieczywo. Nie lekceważ objawów
Białe pieczywo to stały element wielu posiłków w polskich domach. Trafia na stół na śniadanie i kolację, ale też jako dodatek do obiadu i przekąska między głównymi posiłkami. Kiedy organizm daje sygnały, że czas to ograniczyć?
W tym artykule:
Białe pieczywo może szkodzić
Białe pieczywo, choć uwielbiane przez Polaków, może sprzyjać poważnym dolegliwościom. Warto je więc ograniczyć nie tylko z uwagi na sylwetkę, której z pewnością nie sprzyja nadmiar chleba czy bułek, ale też zdrowie.
Warto pamiętać, że białe pieczywo to m.in. źródło soli. Polacy i tak zbyt często dosalają, więc powinno się chociaż ograniczać spożycie produktów, które ją zawierają. Przypomnijmy, że zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g.
Nadmiar soli może skutkować m.in. nadciśnieniem. Jeśli więc zaobserwujemy niepokojący wzrost ciśnienia, to dobry moment, by całkowicie zrezygnować z pieczywa lub maksymalnie je ograniczyć. Ostrożne powinny być szczególnie osoby, które już się zmagają z tą dolegliwością.
Nie lekceważ tych objawów
Kolejny winowajca to gluten (białko zawarte w zbożach). Osoby, które go nie tolerują mogą mieć poważne reakcje po spożyciu produktów zbożowych.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, a jej zignorowanie może prowadzić nawet do raka jelita cienkiego.
U osób, które nie tolerują glutenu mogą się skarżyć m.in. na zaparcia, wzdęcia, biegunki, zgagę i bóle brzucha.
Nie należy także lekceważyć także wysypki, która może się pojawić na skórze po zjedzeniu pieczywa. Wypryski nie zawsze muszą oznaczać problem dermatologiczny, a przyczyna może tkwić właśnie w diecie. U osób, które nie tolerują glutenu, po zjedzeniu pieczywa może wystąpić opryszczkowate zapalenie skóry. Można je rozpoznać po grudkach i pęcherzykach, które można zauważyć m.in. na plecach, pośladkach, łokciach, kolanach, a także skórze głowy.
Zawierające węglowodany pieczywo może też wpłynąć na skoki cukru, dlatego powinny na nie uważać osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. W ich przypadku najlepiej w ogóle zrezygnować z białego pieczywa i zastąpić je tym z mąki pełnoziarnistej.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.