Znany dietetyk stanowczo odradza. "Nie jest znacząco zdrowszy"
Cukier to jeden z najsilniejszych prozapalnych składników diety. Warto go ograniczać, bo nie zawsze stosowanie zamienników jest tak zdrowe, jak może się wydawać. Dotyczy to nawet miodu. - To nadal 82 g cukru na 100 g - przestrzega dietetyk kliniczny Michał Wrzosek.
W tym artykule:
Prawie sam cukier
Lekarze i dietetycy konsekwentnie wskazują cukier jako jeden z najgorszych składników w diecie, który sprzyja chorobom cywilizacyjnym, w tym nowotworowym.
Naukowcy zalecają, by spożycie cukrów ograniczyć do około sześciu łyżeczek, czyli mniej niż 25 gramów dziennie, a napojów zawierających cukier do mniej niż jednej porcji tygodniowo (około 200-355 ml/tydzień). Niestety Polacy zjadają nawet 40 kg cukru rocznie, czyli aż 8 tysięcy łyżeczek.
Dlatego najlepiej zrezygnować ze słodzenia np. kawy czy herbaty, ale też czytać uważnie etykiety i wybierać te produkty, do których nie dodano cukru.
Ile łyżeczek cukru jest w popularnych produktach?
Bardzo łatwo można się też naciąć na zamienniki cukru. Choć miód jest często traktowany jako najzdrowsza alternatywa, wcale nie jest tak bardzo korzystny dla zdrowia.
- Jeśli chcesz unikać cukru, to miód wcale nie jest dobrym wyborem. Tak naprawdę miód to prawie sam cukier. Ma niewiele mniej kalorii i nie jest znacząco zdrowszy - przestrzega dietetyk w filmiku opublikowanym na Instagramie.
Dietetyk zwraca uwagę, że miód zawiera witaminy i składniki mineralne czy enzymy, ale ich ilości są niewielkie.
- Dopiero, gdybyśmy zjedli dużo miodu, to dostarczylibyśmy znaczących ilości tych związków. Ale, jak zjemy bardzo dużo miodu, to zjemy też bardzo dużo cukru - podkreśla Wrzosek.
Dietetyk zwraca uwagę, że 100 g miodu to aż 82 gramy cukru.
Dodaje, że sporą zawartość cukru mają też syrop z agawy i syrop klonowy, które też są często uważane za zdrowsze zamienniki cukru. Tymczasem w 100 gramach każdego z tych produktów znajdziemy aż 68 gramów cukru.
Cukier może się dobrze ukrywać
Chcąc faktycznie zrezygnować z cukru, sprawdzanie etykiet jest koniecznością. Tym bardziej, że cukier może się świetnie kamuflować i występować pod innymi nazwami.
"Cukier jest ukryty pod różnymi nazwami: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku" - czytamy na portalu pacjent.gov.pl.
Wszystkie nazwy oznaczają cukry proste dodane do konkretnego produktu.
Jak czytać etykiety?
- Zapoznaj się ze składem i tabelą wartości odżywczej.
- Wybieraj produkty, które w pozycji "cukry" mają niską wartość.
- Szukaj cukru również pod innymi nazwami.
- Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu, im składnik wyżej, tym jest go więcej.
- Odkładaj produkty, które mają długą listę składników.
- Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.