Zrezygnuj, gdy boli cię gardło. Podrażniają i nasilają ból

Produkty, które jemy na co dzień, mogą mieć szkodliwy wpływ na gardło i przełyk. Szczególnie powinny uważać osoby, które walczą z bólem gardła spowodowanym przeziębieniem. Jakich produktów spożywczych unikać podczas infekcji?

Te produkty spożywcze mogą podrażniać gardło. Sięgaj po nie z rozwagąTe produkty spożywcze mogą podrażniać gardło. Sięgaj po nie z rozwagą
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sól

Podczas infekcji powinniśmy unikać soli. Wysusza błony śluzowe, przez co dodatkowo naraża na kolejne podrażnienia. Dlatego też płukanki solankowe są odradzane podczas bólu gardła. Mogą być nieco pomocne przy bakteryjnych infekcjach, ale mają też wspomniane działanie wysuszające.

Pikantne przyprawy

Intensywne przyprawy jako pierwsze powinny znaleźć się na liście produktów zabronionych, gdy w naszym gardle trwa stan zapalny. Chociaż wiele z nich ma działanie bakteriobójcze, to w przypadku np. wirusowego lub alergicznego zapalenia gardła mocne przyprawy czynią więcej złego niż dobrego.

Pieprz czarny, pieprz cayenne, chilli oraz curry to dodatki, które mogą pogłębić odczuwany dyskomfort. To, co odpowiada za ich intensywny walor smakowy to kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który wywołuje w receptorach jamy ustnej ból, co odczuwamy jako pikantny smak.

"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków

Zależnie od stężenia kapsaicyny może to być przyjemne, rozgrzewające wrażenie w ustach albo intensywne pieczenie odbierające apetyt. Jeśli już walczymy z infekcją gardła, ostre przyprawy tylko wzmocnią dolegliwości bólowe. Powinny używać ich ze szczególną rozwagą nie tylko osoby, które walczą z objawami przeziębienia. Warto na nie uważać także wtedy, gdy zmagamy się z chorobami żołądka takimi jak choroba wrzodowa żołądka, choroba refluksowa lub nawracające, silne zgagi.

Przekąski

Tłustym potrawom zarzuca się obciążanie organizmu poprzez wymagający proces trawienia. Wątroba i jelita mają dużo pracy, aby uzyskać z nich energię. Dlatego też podczas infekcji - także gardłowych - odradza się spożywania ciężkich, tłustych posiłków, które są dodatkowym wyzwaniem dla organizmu walczącego z chorobą.

Tłuste posiłki mogą powodować także dyskomfort ze strony żołądka. Ich zwiększona podaż podczas antybiotykoterapii doustnej może zwiększyć ryzyko występowania biegunek i wzdęć.

Wiele ze słonych przekąsek ma twardą, chrupiącą panierkę. Chociaż wszyscy lubimy jej fakturę i stopień wypieczenia, to może ona powodować drobne urazy mechaniczne gardła, drapać je i podrażniać. A to utrudnia regenerację zajętym stanem zapalnym tkankom. Dlatego, gdy boli, najlepiej stawiać na lekkostrawną dietę ubogą w przekąski smażone na głębokim oleju.

Cytrusy na gardło

Wadą i zaletą cytrusów w tym przypadku jest to, że mają mnóstwo kwasów. Zaletą jest obecność witaminy C, która pomaga w walce z infekcją, wadą zaś to, że te same kwasy podrażniają gardło.

Jeśli bardzo intensywnie boli, zjedzenie soczystego grejpfruta nie jest najlepszym pomysłem. Gdy więc chcemy wzmocnić swoje ciało w walce z infekcją, sięgajmy po mniej kwaśne owoce jak gruszki, słodkie jabłka, morele czy jagody.

Kwasowość nasilająca dolegliwości bólowe dotyczy także kiszonej żywności probiotycznej. Nie tylko kwasy z cytrusów, ale także z kiszonek mogą podrażniać. Dodatkowo powodują zakwaszenie treści żołądkowej, co w przypadku choroby refluksowej jeszcze bardziej podrażnia gardło. Jeśli już nie możemy darować sobie przyjemności związanej z jedzeniem kiszonek, to sięgajmy po te mniej kwaśne, gdy boli nas gardło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Wolańska-Buzalska Diana, Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka