Zrób to z truskawkami po powrocie ze sklepu. Owoce na dłużej zachowają świeżość
W sklepach i na targach powoli pojawiły się już truskawki. Te owoce dla wielu osób są symbolem lata, a do tego są pyszne, zdrowe i można je wykorzystać na wiele sposobów. Zanim jednak przystąpimy do pałaszowania, warto pamiętać o kilku kwestiach.
1. Wybierz świeże okazy
Bez względu na to, czy truskawki pochodzą ze sklepu, ryneczku, czy twojego ogródka, zanim staną się przekąską, koniecznie należy je odpowiednio przygotować. Mowa tutaj o dokładnym pozbyciu się zabrudzeń.
Zanim jednak włożysz owoce do sklepowego koszyka, upewnij się, że na owocach nie ma pleśni, miękkich plam i przebarwień. Skurczone i pomarszczone truskawki raczej długo nie poleżą.
Ciemnoczerwone plamy na truskawkach oznaczają, że pierwsza świeżość już za nimi. Jeśli planujesz je zjeść lub wykorzystać tego samego dnia, to żaden problem. Pamiętaj jednak, że w lodówce takie owoce szybko się zepsują.
2. Jak prawidłowo myć truskawki?
Zanim napakujemy brzuch truskawkami, należy je umyć. Płukanie ich pod bieżącą wodą nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie tylko nie pozbędziesz się z nich zanieczyszczeń, ale dodatkowo możesz je zgnieść.
Najlepiej wrzucić owoce na sitko, a następnie zanurzyć je w misce z wodą. W ten sposób wszystkie zostaną równomiernie opłukane. Sama woda jednak nie wystarczy, by pozbyć się robaków i pozostałości po chemikaliach.
Truskawki regularnie pojawiają się w rankingu "brudnych owoców", co oznacza, że zawierają pestycydy. W trosce o zdrowie warto pozbyć się zanieczyszczeń, a istnieje na to całkiem prosty i skuteczny sposób.
Przygotuj wodę z octem jabłkowym w proporcjach 3:1. Pamiętaj jednak żeby nie trzymać ich w roztworze zbyt długo, gdyż mogą nabrać dziwnego smaku. Po tym zabiegu włóż je na kilka minut do wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej.
Roztwór kwasowy i zasadowy pomoże pozbyć się wszelkich niechcianych gości i pozostałości po chemicznych środkach ochrony. Na koniec możesz je osuszyć papierowym ręcznikiem i truskawki będą gotowe do spożycia.
3. Zachowaj świeżość owoców
Przede wszystkim nie mocz truskawek przed włożeniem ich do lodówki. W ten sposób tworzysz doskonałe warunki dla rozwoju pleśni, pamiętaj więc, że owoce muszą być suche. Staraj się też trzymać je z dala od słońca.
Nie zapominaj też, by przed mrożeniem dokładnie je umyć. Pozostaw je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru wody. Tak przygotowane owoce możesz przechowywać w zamrażalniku do sześciu miesięcy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl