Dodaj do porannej kawy. "Bogactwo kwasów tłuszczowych nienasyconych"
1 z 7Mniej tłuszczu i kalorii. Zdrowa alternatywa
Napoje roślinne mogą powstawać z nasion zbóż, szczególnie owsa czy ryżu, roślin strączkowych, w tym grochu czy soi. Wreszcie ogromną popularnością cieszą się napoje z różnorodnych orzechów: laskowych, nerkowców, kokosa czy migdałów.
Nie zawierają cholesterolu, mogą też mieć od 40 do nawet 75 proc. mniej tłuszczu niż mleko odzwierzęce. Napoje roślinne są często mniej kaloryczne, a nawet zawierają mniej węglowodanów niż mleko krowie. Są wreszcie bardziej przyjazne dla środowiska.
- Napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego w przypadku kilku grup. Przede wszystkim sięgają po nie osoby na dietach wegańskich, a także piją je wegetarianie, którzy coraz częściej chcą ograniczać produkty odzwierzęce takie jak nabiał - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.