4 z 7Napój migdałowy. Niskokaloryczny i bogaty w magnez
100 ml napoju migdałowego niesłodzonego to zaledwie 13 kcal. Dr Chruścikowska wyjaśnia, że to niejedyna zaleta napoju z migdałów, prawdziwego króla wśród orzechów.
- Napoje migdałowe mogą mieć znacznie mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny niż mleko krowie czy inne napoje roślinne. Migdały mają bardzo niską zawartość węglowodanów i właśnie dlatego bardzo często królują na dietach low carb czy keto - wyjaśnia.
Dietetyk dodaje, że są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. MUFA. Odgrywają one ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, mogą obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosić poziom frakcji HDL, określanej mianem dobrego cholesterolu.
- Napój migdałowy ma szereg niezmiernie cennych składników odżywczych: magnez, potas, sód, witaminę A, E, D, B2 i B12. Magnez, sód i potas to kluczowe dla prawidłowej pracy organizmu elektrolity, są też niezbędne dla serca, a wraz z magnezem wspierają układ nerwowy - dodaje dr Chruścikowska.