Owies – właściwości i zastosowanie
Owies uważany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Zwiększa odporność, wspomaga odchudzanie, a także pielęgnuje skórę. Sprawdźmy właściwości oraz zastosowanie owsa.
W tym artykule:
Właściwości owsa
Owies posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, wartościowych tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz związków i minerałów takich jak: wapń, miedź, sód, potas, magnez oraz luteina.
Oprócz ziaren owsa wykorzystuje się też słomę, ziele i otręby. Także one posiadają wiele cennych dla organizmu substancji (m.in. saponiny, flawonoidy, aminokwasy. Owies charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- Zapobiega cukrzycy – cukry złożone (fruktany), które posiada owies wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik zapobiega szybkim wzrostom poziomu glukozy w organizmie i obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków;
- Chroni przed kamicą nerkową – wyciągi z owsa mają działanie moczopędne oraz chronią nerki i pęcherz moczowy. Krzemionka, którą znajdziemy w owsie zapobiega krystalizowaniu składników mineralnych w układzie moczowym;
- Zmniejsza stres – zawarte w zbożu witaminy z grupy B, wraz z magnezem, żelazem i potasem łagodzą stres oraz ułatwiają zasypianie i spokojny sen;
- Zwiększa potencję – wyciągi z ziela owsa są wykorzystywane w preparatach poprawiających potencję;
- Dba o skórę – preparaty zawierające owies nawilżają skórę, pomagają w regeneracji oraz łagodzą podrażnienia i stany zapalne;
- Zapobiega niedoczynności tarczycy – owies posiada jod odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
- Ma działanie przeciwnowotworowe – owies dzięki zawartym fitoestrogenom może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi;
- Pomaga przy zaparciach – w przypadku zaparć warto sięgnąć po płatki owsiane, które dzięki zawartym rozpuszczalnemu błonnikowi pomogą przy zaparciach i poprawią przemianę materii;
- Wspomaga odchudzanie – owies posiada duże ilości węglowodanów złożonych. Poprzez wolne wchłanianie zapewniają one uczucie sytości na długi czas;
- Poprawia pracę wątroby – zawarte w owsie aminokwasy usprawniają pracę wątroby i przyczyniają się do produkcji lecytyny.
Zalety spożywania owsianki każdego dnia
Zastosowanie owsa
Owies ma wiele zastosowań w różnych branżach. Poniżej przedstawiamy wybrane zastosowania owsa.
Zastosowanie w branży spożywczej
Owies wykorzystywany jest do produkcji mąki, która charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi. Z owsa powstaje także olej charakteryzujący się wysokim stężeniem a-takoferoli oraz a-tokotrienoli, które posiadają właściwości przeciwutleniające.
Ekstrakt z liści owsa
Składniki owsa mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki temu stanowią składniki różnych leków. Ekstrakty z owsa pomagają w rzuceniu palenia osobom uzależnionym. Ekstrakty z liści owsa stymulują pracę mózgu.
Zastosowanie w branży chemicznej
Owies dzięki zawartości skrobi może być wykorzystywany do produkcji klejów. Z łusek owsa tworzy się furfural.
Pozostałe zastosowania owsa
Owies wykorzystywany jest także w produkcji żwirku dla kotów lub płynów ułatwiających wiercenie. Ponadto jest używany do hodowli drożdży, boczniaków lub wytwarzania pleśniowych białek.
Ile kalorii ma owies
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 156 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 389 kcal | 607 kcal |
| Białko | 16,89 g | 26,3 g |
| Węglowodany | 66,3 g | 103 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 10,60 g | 16,54 g |
| Tłuszcz | 6,90 g | 10,76 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,22 g | 1,90 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 2,18 g | 3,40 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,54 g | 3,96 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 56,0 µg | 87,4 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,76 mg | 1,19 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,14 mg | 0,22 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,96 mg | 1,50 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,35 mg | 2,10 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,12 mg | 0,19 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 56,0 µg | 87,4 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 54,0 mg | 84,2 mg |
| Żelazo | 4,72 mg | 7,36 mg |
| Magnez | 177 mg | 276 mg |
| Fosfor | 523 mg | 816 mg |
| Potas | 429 mg | 669 mg |
| Sód | 2,00 mg | 3,12 mg |
| Cynk | 3,97 mg | 6,19 mg |
| Miedź | 0,63 mg | 0,98 mg |
| Mangan | 4,92 mg | 7,67 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 8,22 g | 12,82 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.