Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Kokos jest owocem z palmy kokosowej. Możemy wyróżnić kokos świeży, który coraz częściej można dostać w naszych sklepach oraz orzech kokosowy, który gości w nich od wielu lat. Jakie właściwości ma kokos? Co można przygotować z kokosa?
W tym artykule:
Charakterystyka kokosa
Palma kokosowa pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W takcie odkryć archeologicznych dowiedziono, ze kokosy rosną na ziemi od 15 milionów lat. Palma kokosowa jest najbardziej rozpoznawalną palmą, która rośnie wzdłuż tropikalnych brzegów mórz i oceanów.
Owoce palmy kokosowej czyli właśnie kokosy, to pestkowce. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy.
Pestka ma 3 otwory, są to otwory kiełkowe. Wnętrze orzecha kokosowego wypełnia biała bielma oraz woda kokosowa.
Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną
Kokosy mogą warzyć nawet 2,5 kg. Z jednej palmy kokosowej można uzyskać ok. 75 kokosów rocznie. Unoszą się na wodzie i co jest ciekawostką owoce kokosa znajdowano także w Norwegii.
Palma kokosowa potrzebuje dużo słońca, piaszczystej i słonej plaży. Palma kokosowa lubi dużą wilgotność dlatego najczęściej występuje w klimacie tropikalnym.
Wartości odżywcze kokosa
Kokos zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów. 100 g kokosa to 352 kalorii. Kokos jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, i cynku.
W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K.
Kokos jest dobrym źródłem błonnika. Kokos zawiera 70 proc. tłuszczów, 14 proc. węglowodanów oraz 7 proc. białka.
Właściwości zdrowotne kokosa
Kokos ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Dzięki kokosowi można obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki temu minimalizuje się także ryzyko miażdżcy.
Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wpływają pozytywnie na dobry cholesterol HDL. Osoby, które spozywaja produkty kokosowe rzadziej zapadają na choroby serca.
Kokos pomaga także w dolegliwościach jamy ustnej. Jest pomocny w zapobieganiu powstawania próchnicy, zapobiega pleśniawkom. Olej kokosowy w kontakcie ze ślina tworzy zębach powłokę dzięki której bakterie nie osadzają się na zębach.
Olej kokosowy wykorzystuje się także do płukania ust olejem. Jest to technika pochodząca z ajurwedy i pomaga pozbyć się wielu chorób i dolegliwości.
Olej z kokosa pomaga zwalczać także drożdżaki Candida albicans, które powodują pleśniawki.
Kokos może pomóc w odchudzaniu. Szczególnie jest polecany osobom z otyłością brzuszną. Olej kokosowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Kokos może zapobiegać chorobie Alzheimera lub pomagać pacjentom, którzy już chorują na tę chorobę.
Kokos być stosowany jako naturalny antybiotyk. Kokos ma właściwości, które mogą pomóc w walce z gronkowcem, wirusem opryszczki, grypą i odrą.
Zastosowanie mleka kokosowego
Kokos coraz śmielej pojawia się w naszych kuchniach. Nie używamy już tylko wiórek kokosowych, ale chętnie sięgamy po mleko kokosowe, olej kokosowy czy wodę kokosową.
Kokos możemy wykorzystywać zarówno do deserów jak i do dań głównych, przystawek czy zup. Kokos bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem.
Kokos nie zawiera glutenu dlatego też może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu lub z celiakią. Jest polecany także osobom w innymi alergiami pokarmowymi.
Kokos znalazł wykorzystanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Można zastosować go jako podstawa do domowego balsamu do ciała, kremów, czy peelingów.
Kosmetyki z kokosem znajdziemy także w drogeriach.
Kaloryczność surowego miąższu z kokosa
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 80 g (1 szklanka, rozdrobniony) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 354 kcal | 283 kcal |
| Białko | 3,33 g | 2,66 g |
| Węglowodany | 15,23 g | 12,18 g |
| Cukier | 6,23 g | 4,98 g |
| Błonnik | 9,00 g | 7,20 g |
| Tłuszcz | 33,5 g | 26,8 g |
| Tłuszcze nasycone | 29,7 g | 23,8 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,43 g | 1,14 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,37 g | 0,29 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 3,30 mg | 2,64 mg |
| Równoważnik folianów | 26,0 µg | 20,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,07 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,54 mg | 0,43 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,30 mg | 0,24 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 26,0 µg | 20,8 µg |
| Witamina B4 - cholina | 12,10 mg | 9,68 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,24 mg | 0,19 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0,20 µg | 0,16 µg |
| Wapń | 14,00 mg | 11,20 mg |
| Żelazo | 2,43 mg | 1,94 mg |
| Magnez | 32,0 mg | 25,6 mg |
| Fosfor | 113 mg | 90,4 mg |
| Potas | 356 mg | 285 mg |
| Sód | 20,0 mg | 16,00 mg |
| Cynk | 1,10 mg | 0,88 mg |
| Miedź | 0,44 mg | 0,35 mg |
| Mangan | 1,50 mg | 1,20 mg |
| Selen | 10,10 µg | 8,08 µg |
| Woda | 47,0 g | 37,6 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.