Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Kokos jest owocem z palmy kokosowej. Możemy wyróżnić kokos świeży, który coraz częściej można dostać w naszych sklepach oraz orzech kokosowy, który gości w nich od wielu lat. Jakie właściwości ma kokos? Co można przygotować z kokosa?

Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanieKokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Charakterystyka kokosa

Palma kokosowa pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W takcie odkryć archeologicznych dowiedziono, ze kokosy rosną na ziemi od 15 milionów lat. Palma kokosowa jest najbardziej rozpoznawalną palmą, która rośnie wzdłuż tropikalnych brzegów mórz i oceanów.

Owoce palmy kokosowej czyli właśnie kokosy, to pestkowce. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy.

Pestka ma 3 otwory, są to otwory kiełkowe. Wnętrze orzecha kokosowego wypełnia biała bielma oraz woda kokosowa.

Olej kokosowy sposobem na otyłość brzuszną

Kokosy mogą warzyć nawet 2,5 kg. Z jednej palmy kokosowej można uzyskać ok. 75 kokosów rocznie. Unoszą się na wodzie i co jest ciekawostką owoce kokosa znajdowano także w Norwegii.

Palma kokosowa potrzebuje dużo słońca, piaszczystej i słonej plaży. Palma kokosowa lubi dużą wilgotność dlatego najczęściej występuje w klimacie tropikalnym.

Wartości odżywcze kokosa

Kokos zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów. 100 g kokosa to 352 kalorii. Kokos jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, i cynku.

W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K.

Kokos jest dobrym źródłem błonnika. Kokos zawiera 70 proc. tłuszczów, 14 proc. węglowodanów oraz 7 proc. białka.

Właściwości zdrowotne kokosa

Kokos ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Dzięki kokosowi można obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki temu minimalizuje się także ryzyko miażdżcy.

Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wpływają pozytywnie na dobry cholesterol HDL. Osoby, które spozywaja produkty kokosowe rzadziej zapadają na choroby serca.

Kokos pomaga także w dolegliwościach jamy ustnej. Jest pomocny w zapobieganiu powstawania próchnicy, zapobiega pleśniawkom. Olej kokosowy w kontakcie ze ślina tworzy zębach powłokę dzięki której bakterie nie osadzają się na zębach.

Olej kokosowy wykorzystuje się także do płukania ust olejem. Jest to technika pochodząca z ajurwedy i pomaga pozbyć się wielu chorób i dolegliwości.

Olej z kokosa pomaga zwalczać także drożdżaki Candida albicans, które powodują pleśniawki.

Kokos może pomóc w odchudzaniu. Szczególnie jest polecany osobom z otyłością brzuszną. Olej kokosowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Kokos może zapobiegać chorobie Alzheimera lub pomagać pacjentom, którzy już chorują na tę chorobę.

Kokos być stosowany jako naturalny antybiotyk. Kokos ma właściwości, które mogą pomóc w walce z gronkowcem, wirusem opryszczki, grypą i odrą.

Zastosowanie mleka kokosowego

Kokos coraz śmielej pojawia się w naszych kuchniach. Nie używamy już tylko wiórek kokosowych, ale chętnie sięgamy po mleko kokosowe, olej kokosowy czy wodę kokosową.

Kokos możemy wykorzystywać zarówno do deserów jak i do dań głównych, przystawek czy zup. Kokos bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem.

Kokos nie zawiera glutenu dlatego też może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu lub z celiakią. Jest polecany także osobom w innymi alergiami pokarmowymi.

Kokos znalazł wykorzystanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Można zastosować go jako podstawa do domowego balsamu do ciała, kremów, czy peelingów.

Kosmetyki z kokosem znajdziemy także w drogeriach.

Kaloryczność surowego miąższu z kokosa

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 80 g (1 szklanka, rozdrobniony)
Wartość energetyczna354 kcal283 kcal
Białko3,33 g2,66 g
Węglowodany15,23 g12,18 g
Cukier6,23 g4,98 g
Błonnik9,00 g7,20 g
Tłuszcz33,5 g26,8 g
Tłuszcze nasycone29,7 g23,8 g
Tłuszcze jednonienasycone1,43 g1,14 g
Tłuszcze wielonienasycone0,37 g0,29 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C3,30 mg2,64 mg
Równoważnik folianów26,0 µg20,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,54 mg0,43 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,30 mg0,24 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy26,0 µg20,8 µg
Witamina B4 - cholina12,10 mg9,68 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,24 mg0,19 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,20 µg0,16 µg
Wapń14,00 mg11,20 mg
Żelazo2,43 mg1,94 mg
Magnez32,0 mg25,6 mg
Fosfor113 mg90,4 mg
Potas356 mg285 mg
Sód20,0 mg16,00 mg
Cynk1,10 mg0,88 mg
Miedź0,44 mg0,35 mg
Mangan1,50 mg1,20 mg
Selen10,10 µg8,08 µg
Woda47,0 g37,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka