5 z 7Napój owsiany. Cenne źródło błonnika
W 100 ml może mieć około 40 kcal, na tle sojowego i migdałowego napój owsiany ma więcej węglowodanów, niewielką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i najmniejszą ilość białka. Jest jednak cennym źródłem błonnika, a to nie koniec zalet mleka owsianego,
- Należy do popularnej alternatywy dla mleka krowiego z prostego względu: ma bardzo neutralny smak, przez co nie zdominuje napojów czy posiłku. Polubią się z nim szczególnie osoby, dla których wyczuwalna woń kokosa czy smak migdałów jest w kawie czy owsiance nie do końca pożądany - mówi dietetyk.
- Do tego napój owsiany jest źródłem beta-glukanów, związków o działaniu obniżającym poziom glukozy we krwi i wpływających na poprawę sytości. Tworzą w jelitach substancję podobną do żelu, która może wiązać się z cholesterolem i zmniejszać jego wchłanianie - tłumaczy dr Chruścikowska.