5 z 6Jak przygotować leczniczą zupę czosnkową?
Jeśli czujesz, że bierze cię przeziębienie, jak najszybciej przygotuj dużą porcję zupy czosnkowej. Rozgrzewające danie sprawi, że szybko poczujesz się lepiej, a dolegliwości, takie jak katar, kaszel czy ból gardła, odejdą w zapomnienie.
Jak zrobić zupę? Na początku należy przygotować dwa litry domowego bulionu (z kurczaka lub na samych warzywach). Potrzebnych jest około 50 ząbków czosnku, które należy obrać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą z oliwek. Czosnek pieczemy przez około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, pod przykryciem. Na patelni zeszklić dwie cebule pokrojone w kostkę. Czosnek i cebulę dodać do bulionu, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, świeżym tymiankiem i bazylią. Na koniec zetrzeć kawałek świeżego korzenia chrzanu (około jednej łyżki), całość dobrze wymieszać i zagotować. Zupę można zmiksować blenderem na krem.
W czasie przeziębienia zupę można jeść nawet 2-3 razy dziennie. Świetnie sprawdza się też jako pomysł na obiad wzmacniający odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Redakcja poleca: Tragiczne warunki w szpitalach dla dzieci. Po interwencji WP jest reakcja Radziwiłła