Zupa krem z zielonego groszku - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Jeśli lubicie zupy krem, to polecamy zupę krem z zielonego groszku. To szybka w przygotowaniu, lekka zupa. Dodatek lubczyku nadaje jej oryginalny smak i cenne właściwości. Przyprawie tej przypisywano działanie zwiększające pobudliwość erogennych stref ciała człowieka, dosypywano do napojów, które określano mianem „eliksirów miłości”.
1. Zupa krem z zielonego groszku - składniki
Do wykonania zupy krem z zielonego groszku potrzebujemy: bulion, marchewka, 2-3 ziemniaki, opakowanie mrożonego zielonego groszku, łyżka śmietany 18%, przyprawy.
2. Zupa krem z zielonego groszku - sposób przygotowania
Do 0,5 litra bulionu wrzucić marchewkę i ziemniaki (według uznania około 2-3). Kiedy zaczną się gotować, wsypać całe opakowanie groszku i czekać aż się ugotuje. Na koniec dodać odrobinę śmietany i doprawić do smaku (można dodać np. szczyptę soli i lubczyku), zmiksować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 114,1 |
Białko | 7,6 g |
Tłuszcz | 1,4 g |
Cholesterol | 2,8 mg |
Węglowodany | 24,8 g |
Błonnik | 7,4 g |
Witamina C | 39,3 mg |
Witamina A | 489,8 µg |
3. Zupa krem z zielonego groszku - komentarz
W medycynie ludowej lubczykiem leczono brak apetytu, oraz bóle menstruacyjne. Zupa na bazie zielonego groszku to również skarbnica witamin i dawka białka roślinnego. Znajdziemy w niej także potas, magnez, wapń oraz witaminę E i K. Porcja zupy krem z zielonego groszku pomoże między innymi w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadmiaru słońca. Danie niskokaloryczne.