Zupa tajska – przepisy, wartości odżywcze

Obecnie wraca moda na różnorodne zupy, które przez ostatnie lata znikały z menu. Szczególną popularnością cieszą się zupy kremy, a także te inspirowane egzotycznymi smakami. Takim orientalnym akcentem jest zupa tajska, która jest jednym z najpopularniejszych dań wśród mieszkańców Tajlandii.

Zupa tajskaZupa tajska
Źródło zdjęć: © 123rf
Anna Krzpiet

Przepisy na zupę tajską

Produkty, które stosuje się do przygotowywania tajskich dań, w tym również zupy tajskiej są dostępne w polskich sklepach. w internecie można znaleźć przepisy na tajskie zupy, które wciąż są urozmaicane. Wśród wielu przepisów, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Prawdziwym specjałem jest zupa tajska Tom Kha Gai, której podstawą jest mleko kokosowe i pierś kurczak, a jej ostro-kwaśny smak przeplata się ze słodką nutą mleczka kokosowego.

Jak przygotować zupę tajską Tom Kha Gai?

Składniki:

Zupa - prosty sposób na oczyszczenie organizmu po wakacjach

  • Imbir;
  • 200 ml mleka kokosowego;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • Limonka;
  • Chili;
  • 10 pieczarek;
  • Trawa cytrynowa;
  • Udko kurczaka.

Przygotowanie: Imbir należy zetrzeć na tarce, zgnieść (np. w moździerzu) trawę cytrynową, grzyby pokroić w plasterki (po wcześniejszym moczeniu ich we wrzątku) i papryczkę chili. Kurczaka ugotować w wodzie do której należy dodać imbir, trawę cytrynową, otartą skórę z limonki, papryczkę chili i sos rybny.

Gotować przez 50 minut. Po tym czasie należy dodać mleczko kokosowe, grzyby, sos rybny i sok z limonki, a także łyżeczkę cukru do smaku. Wszystko gotować jeszcze przez 5 minut. W ten sposób zupa tajska jest gotowa. Dla ozdoby i wzmocnienia smaku można po wierzchu zupę tajską posypać kolendrą lub bazylią.

Drugą opcją jest zupa tajska Tom Yum Gai, która zamiast mięsa z kurczaka zawiera krewetki.

Składniki zupy tajskiej:

  • Papryczki chili;
  • Świeża kolendra;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • Limonka;
  • Trawa cytrynowa lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej;
  • Sok z połowy limonki;
  • Kawałek startego imbiru;
  • 10 pieczarek;
  • 1 duża paczka krewetek;
  • 4 szklanki drobiowego bulionu;
  • 2 drobno dymki ze szczypiorem.

Przygotowanie zupy tajskiej: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy resztę składników (oprócz mleka koksowego i krewetek). Gdy bulion zaczyna się gotować dodajemy krewetki, po chwili dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy posiekaną dymkę i szczypior i podajemy na ciepło.

Zupa tajska ma w sobie wiele wartościowych składników
Zupa tajska ma w sobie wiele wartościowych składników © 123rf

Wartości odżywcze zupy tajskiej

Zupa tajska w swoim składzie ma wiele wartościowych składników m.in. mleko kokosowe, które nie zawiera cholesterolu, a także dzięki zawartości kwasów tłuszczowych średniodługich bardzo szybko trafia do wątroby, gdzie przemienia się w energię, dzięki czemu nie zamienia się w tkankę tłuszczową.

Ponadto zawiera w sobie witaminę C, B i K. Działa bakteriobójczo, przeciwwirusowa i przeciwgrzybicznie. Jest również idealnym zamiennikiem dla osób z nietolerancją laktozy.

W skład zupy tajskiej wchodzi również bardzo zdrowy imbir, który ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe. Jest również pomocny w czasie przeziębienia i łagodzi objawy migreny. Działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację i polepsza krążenie krwi.

Zobacz także

Sok z jednej limonki dodawany do zupy tajskiej według bazy danych Departamentu Żywności i Rolnictwa USA dostarcza zaledwie 11 kcal, 4 g węglowodanów i jedynie 1 g cukru. Dostarcza również 22 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Jedna łyżeczka skórki z limonki to 1 kcal i 4 proc. zalecanej dawki witaminy C. Trawa cytrynowa, która również znajduje się w zupie tajskiej ma działanie orzeźwiające, zwiększa zdolność koncentracji i rozgrzewa. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych i leczy stany zapalane gardła.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka