Zupy dietetyczne – zasady przygotowania, dlaczego warto jeść zupy
Zupy są podstawą zdrowej diety. Zazwyczaj zawierają dużo warzyw i bardzo często sięgają po nie osoby na diecie. Jednak nie każda zupa jest dietetyczna. Jeśli chcemy schudnąć, warto zapoznać się z zasadami przygotowania dietetycznej zupy.
1. Zasady przygotowania zup dietetycznych
Gdy chcemy schudnąć, warto uzupełnić naszą dietę o warzywa, a doskonałym ich źródłem są właśnie dietetyczne zupy. Jednak zawartość kalorii w zupie i jej dietetyczność jest kwestią dyskusyjną. Zupy, które są gotowane na tłustym mięsie i zabielane śmietaną lub zagęszczane mlekiem z mąką na pewno nie znajdują się w czołówce przepisów na dietetyczne zupy. Jakich zasad powinniśmy zatem przestrzegać, gdy chcemy ugotować dietetyczną zupę?
W czasie przygotowania dietetycznej zupy najważniejszy jest dobór odpowiednich składników. Dietetyczne zupy warto przygotowywać na warzywach bogatych w składniki odżywcze i o niskiej zawartości kalorii. Wśród takich warzyw, które warto umieścić w dietetycznej zupie, na pewno powinna znaleźć się kapusta, marchew, szpinak, czy pomidory.
Przygotowując dietetyczną zupę, unikajmy natomiast tłustych mięs, na których będziemy przygotowywać wywar. Najlepiej, aby bazę do dietetycznej zupy stanowił wywar warzywny, jeśli jednak lubimy wywary mięsne lepiej wybrać kawałek chudego kurczaka bez skóry lub indyka.
Kolejnym przeciwnikiem w walce o obniżenie kaloryczności dietetycznej zupy są tłuste śmietany, które są często wykorzystywane do tzw. zabielenia zupy. Można je jednak z powodzeniem zastąpić dobrej jakości jogurtem naturalnym, jeśli lubimy białe zupy. Niestety, jeśli chcemy przygotować dietetyczną zupę, musimy również zapomnieć o zasmażce i ziemniakach, które są wysokokaloryczne i zawierają mało składników odżywczych.
2. Dlaczego warto jeść zupy?
Najważniejszym powodem, dla którego warto jeść dietetyczne zupy, jest fakt, że nie tuczą. Dietetyczna zupa nie tylko zapewni nam odpowiednią dawkę składników odżywczych, ale też uczucie sytości. Aby jednak nasza zupa była dietetyczna, warto trzymać się kilku wspomnianych wcześniej zasad.
Ponadto dietetyczna zupa to źródło wielu składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości warzyw dietetyczna zupa stanie się doskonałym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu i fluoru. Dietetyczne zupy dostarczą nam również spore ilości witaminy E, beta-karotenu i błonnika. Jeśli nasza dietetyczna zupa będzie przygotowana na chudym wywarze mięsnym, wówczas będzie również źródłem białka i tłuszczu. Natomiast jeśli do dietetycznej zupy dodamy kasze lub makaron uzyskamy również porcję węglowodanów, a dodając jogurt naturalny również wapnia.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy zupy-krem są zdrowe? - odpowiada lek. Izabela Ławnicka
- Czy zupa rybna jest zdrowa? - odpowiada mgr Aneta Kościołek
- Czy zupy są zdowe i pomogą mi w odchudzaniu? - odpowiada mgr Katarzyna Mazowska
Dietetyczne zupy warto jeść również jesienią i zimą. Wówczas możemy przygotować rozgrzewające dietetyczne zupy z dyni lub marchewki, które dzięki dodatkowi chilli sprawią, że szybko zrobi nam się ciepło po powrocie do domu.
Jednak co najważniejsze dietetyczne zupy to doskonały sposób, aby przemycić do naszej diety większą ilość warzyw. Dla wielu osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe dietetyczne zupy są idealnym rozwiązaniem. Dietetyczne zupy w prosty sposób dostarczają dużej porcji warzyw i dodatkowo są naprawdę proste w przygotowaniu. Można powiedzieć, że robią się same i co ważne nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności.