Zwiększa ryzyko nowotworów i karmi komórki rakowe. Natychmiast wyrzuć z diety
Niektóre składniki odżywcze, konserwanty i dodatki spożywcze, a także sposób przygotowania potraw, mogą zwiększać ryzyko zachorowania nowotwory. Które produkty eksperci uważają za najbardziej szkodliwe? Poniżej kilka z nich.
1. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia
Badania naukowe sugerują, że nawet 90 proc. nowotworów związanych jest z dietą i stylem życia. Szczególnie narażone są jelita, które mają kluczową rolę w procesie wchłaniania wody i soli mineralnych, co prowadzi do zagęszczania masy resztek pokarmowych opuszczających jelito.
Długotrwałe narażenie na toksyczne substancje, które mogą być obecne w naszej diecie, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak rak jelit. Dlatego tak istotne jest, aby podejść do planowania naszego jadłospisu z umiarem i rozwagą.
Niektóre pokarmy są bardziej ryzykowne dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają tzw. kancerogeny. To związki, które mogą negatywnie wpływać na nasz materiał genetyczny, zwiększając ryzyko wystąpienia nowotworu.
Na liście tych niebezpiecznych substancji znajdują się między innymi:
- pestycydy,
- antybiotyki,
- metale ciężkie,
- dioksyny,
- kantaksyny,
- bisfenol A,
- aflatoksyny.
Jeśli te związki dostarczane są do naszego organizmu poprzez pożywienie, mogą prowadzić do uszkodzenia DNA komórki. W efekcie komórka ta zaczyna się namnażać w sposób niekontrolowany, co jest początkiem rozwoju nowotworu.
2. Staraj się ograniczyć spożycie tych produktów
Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz przetworzone mięso (wędliny, kiełbaski, szynki) są szczególnie niezdrowe, zwłaszcza jeśli spożywane są w dużych ilościach. Mogą one zwiększać ryzyko raka jelita grubego oraz raka trzustki.
Tłuszcze trans, które można znaleźć w niektórych margarynach, ciastach, ciasteczkach, chipsach i fast foodach, są kolejnym zagrożeniem. Dieta bogata w tłuszcze prowadzi do otyłości, która z kolei powoduje podwyższenie poziomu kobiecych hormonów (estrogenów i prolaktyny). Nadmiar tych hormonów zwiększa ryzyko raka piersi.
Sól jest kolejnym produktem, który może zwiększać ryzyko raka żołądka. Wiele badań, w tym metaanaliza z 2013 roku, które uwzględniało wyniki 13 różnych badań na ludziach, potwierdza ten fakt. Analiza ta wykazała, że spożycie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka o 68 proc.
Wszystkie przetworzone produkty spożywcze, takie jak wędzone, marynowane, solone lub konserwowane chemicznie, które zawierają substancje konserwujące, takie jak nitraty i azotyny, są na czarnej liście. Badania dowodzą, że tego typu produkty zwiększają głównie ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Alkohol jest kolejnym produktem, którego powinniśmy unikać. Zwiększa on ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi. W organizmie alkohol jest przekształcany w aldehyd octowy - związek rakotwórczy. Jeden z przeprowadzonych eksperymentów naukowych pokazał, że wdychanie przez chomiki oparów tej substancji powodowało u nich wystąpienie guzów nowotworowych.
Ponadto, etanol, który jest składnikiem alkoholu, wpływa na metabolizm żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. W związku z tym nadmierne spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko nowotworu piersi.
Również produkty spożywcze zawierające dużo cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego są szkodliwe. Są to słodycze, pulpy owocowe i napoje gazowane. Mogą one prowadzić nie tylko do rozwoju nowotworów, ale także do otyłości i jej licznych powikłań.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl