Żyjemy dłużej, bo lepiej jemy

Żyjemy dłużej. Według ekspertów przyczynia się do tego lepsza dieta, a konkretnie zdrowe tłuszcze. W ciągu ostatnich 60 lat spożycie tłuszczów wzrosło trzykrotnie - to dane Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Żyjemy dłużej, bo lepiej jemyŻyjemy dłużej, bo lepiej jemy
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

W tym artykule:

Od 1950 do 2012 roku przeciętna długość życia w Polsce u mężczyzn wzrosła z 56,1 lat do 72,7 lat, a u kobiet z 61,7 do 81 lat. Powodów jest kilka. Eksperci z IŻŻ uważają, że wpływ na to ma dużo większe spożycie tłuszczów - i to tych zdrowych.

Kilkadziesiąt lat temu statystyczny Polak zjadał w ciągu roku 11,2 kg tłuszczu na osobę, obecnie to 32,3 kg. Zamieniliśmy tłuszcze zwierzęce na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pokochaliśmy ryby i oliwę z oliwek.

Nadmiar tłuszczów zwierzęcych w diecie powoduje choroby układu krążenia, miażdżycę, zawały, udary. Ma wpływ na otyłość i zachorowania na nowotwory. Unikać powinniśmy niezdrowych tłuszczów trans, które występują w chipsach, chrupkach, słonych przekąskach i we frytkach. Niebezpieczny dla zdrowia jest olej przetworzony wielokrotnie, mocno grillowane mięso.

Zdrowe tłuszcze nienasycone wzmacniają odporność i utrzymują cholesterol w normie. 

- Znajdują się w rybach morskich, avokado, śledziach, oliwie, orzechach i oleju rzepakowym. Powinny stanowić od 15 do 30 proc. dziennej dawki kalorii - wyjaśnia portalowi abcZdrowie.pl Anna Kuczkin, dietetyczka.

Tłuszcz pokarmowy jest źródłem energii i substancją niezbędną do wchłaniania witamin A, D, E, K. Warto o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki. Dzięki temu będziemy zdrowsi i będziemy żyć dłużej.

Zobacz także:                                                                                                                             Jak oszukać kubki smakowe, by polubiły zdrowe jedzenie? O zdrowe jedzenie warto walczyć! * Trenuj mózg do jedzenia zdrowych rzeczy

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka