Trwa ładowanie...

Żywi komórki rakowe, sprzyja nadwadze i otyłości. Profesor z Harvardu ostrzega

 Patrycja Pupiec
20.01.2024 13:26
Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?
Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie? (Getty Images, Facebook)

Cukier szkodzi zdrowiu i nie ma co do tego wątpliwości. Choć sam nie jest produktem rakotwórczym, sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym także kilku nowotworów, dlatego warto ograniczać jego spożycie w diecie. Profesor z Harvardu wskazuje najzdrowsze źródła cukru.

spis treści

1. Owoce i miód

Eksperci alarmują, że spożywamy za dużo cukru, co przyczynia się m.in. do rozwoju plagi cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Dlatego radzą, by zamiast cukru, stosować jego naturalne źródła, takie jak owoce.

Jedząc owoce, dostarczamy do organizmu również błonnik oraz szereg ważnych minerałów i witamin, bez których niekiedy organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Najmniej cukru mają w sobie owoce jagodowe, takie jak truskawki czy maliny.

Z kolei gruszki, winogrona, ananasy i czereśnie to owoce, które mają w sobie spore ilości cukru, a jak ostrzega prof. żywienia z Harvardu Frank Hu, jego nadmiar w diecie zawsze może powodować poważne zdrowotne problemy.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Ekspert podkreśla, że cukier cukrowi nierówny, ale nie musimy z niego rezygnować. Kluczowe jest, by zminimalizować spożycie dodanych cukrów obecnych w wielu popularnych produktach.

Dlatego najlepiej sięgać po owoce lub naturalny płynny słodzik, czyli miód, który warto mieć w kuchni także ze względu na liczne zdrowotne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.

2. Dlaczego rak lubi cukier?

Cukier nie jest zaliczany do substancji rakotwórczych, ale w nadmiarze, szczególnie gdy pochodzi z przetworzonych źródeł żywności, może sprzyjać otyłości. Z kolei otyłość zalicza się już do czynników ryzyka rozwoju choroby nowotworowej.

Istnieje jednak przekonanie, że cukier żywi komórki rakowe. Eksperci z Cancer Council wskazują, że większość komórek nowotworowych rośnie szybciej niż zdrowe, dlatego potrzebuje do tego więcej energii, ale ta niezbędna jest również zdrowym komórkom.

Otyłość zwiększa ryzyko kilku nowotworów, w tym:

Choć związek między otyłością a chorobami nowotworowymi jest dosyć złożony, już dawno badania naukowe wykazały, że nadmierna masa ciała wiąże się nie tylko ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, ale i jego nawrotem. Właśnie dlatego u osób otyłych, u których diagnozuje się nowotwór we wczesnym stadium, jednym z zaleceń jest leczenie otyłości, które pomoże uzyskiwać lepsze wyniki stosowanej terapii.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze