Alternatywa cukru. Zwiększa ryzyko nowotworów i chorób serca
Wiele badań naukowych dowodzi, że regularne spożywanie napojów o wysokiej zawartości cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Jednakże zastąpienie tych napojów innymi, w których cukier zamieniono na sztuczne słodziki, nie jest zdrowszą alternatywą, jak mogłoby się wydawać.
1. Alternatywa cukru nie taka zdrowa
Sztuczne słodziki, które do niedawna były uważane za zdrowszą alternatywę dla cukru, są częściej badane pod kątem ich wpływu na zdrowie. Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że mogą one zwiększać ryzyko wielu problemów zdrowotnych. Te chemiczne substancje słodzące są obecne praktycznie wszędzie - od napojów alkoholowych, przez gumy do żucia, słodycze, budyń, sosy, dressings, aż po gotowe śledzie w zalewie octowej czy popularne napoje gazowane.
Światowa Organizacja Zdrowia również zabrała głos w tej sprawie. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała aspartam, jeden z najpopularniejszych słodzików, za potencjalnie rakotwórczy. WHO na chwilę obecną nie zakazuje sprzedaży produktów, które go zawierają. Klasyfikacja wciąż opiera się na ograniczonych dowodach, niemniej jednak warto być ostrożnym, a dalsze badania są w toku.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, które wykazały, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. W eksperymencie, w którym wzięło udział 400 tys. osób, odkryli, że uczestnicy, którzy regularnie spożywali tego typu napoje, byli bardziej narażeni na przedwczesny zgon. Co więcej, sztuczne słodziki zwiększały ryzyko chorób serca aż o 40 proc.
Naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że spożywanie napojów zawierających sztuczne słodziki sprawia, że jemy więcej. To z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń, w tym również nowotworów.
2. Podwyższone ryzyko chorób
Wyniki badań dotyczących szkodliwosci słodzików zostały opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma ''Cell Metabolism''. Według nich już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co w konsekwencji powoduje, że czujemy się głodni i zaczynamy dostarczać organizmowi dodatkowe kalorie.
Badania na temat szkodliwości słodzików przeprowadzili również naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji. Przeanalizowali oni dane ponad 102 tys. dorosłych osób, które dotyczyły tego, ile słodzika w diecie występuje każdego dnia u uczestników badania.
Naukowcy uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, jak np. palenie tytoniu. Ważna była również ocena ich stanu zdrowia – badacze wzięli pod uwagę takie choroby jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Na podstawie tych danych, naukowcy stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl